Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Politia Romana, cu sprijinul Bitdefender si EUROPOL, a anuntat miercuri ca va pune la dispozitia publicului un kit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor clasei de ransomware GandCrab, astfel incat fisierele infectate vor putea fi recuperate, fara a se plati sumele cerute de infractorii cibernetici.

Potrivit unui comunicat de presa, kit-ul functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware GandCrab si este disponibil pe www.nomoreransom.org – un portal online disponibil inclusiv in limba romana, si in sectiunea dedicata instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

Aplicatia poate fi gasita pe www.nomoreransom.org, alaturi de alte 52 de solutii antiransomware puse gratuit la dispozitia publicului.Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informatii suplimentare despre ransomware si modul in care se pot feri de aceasta amenintare.

Potrivit DIICOT, amenintarea GandCrab se raspandeste prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitante si facturi fictive trimise ca fisiere atasate in e-mail-uri.

Odata ce victima acceseaza vectorul de atac, GandCrab blocheaza fisierele importante de pe dispozitivul folosit si apoi santajeaza.

GandCrab a facut peste 50.000 de victime in mai putin de o luna, inclusiv din Romania, si cere recompense substantiale ca sa redea accesul la datele blocate.

in schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii GandCrab cer recompense cuprinse intre 300 si 500 de dolari, in moneda virtuala DASH, folosita in premiera pentru activitati infractionale asociate ransomware.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din e-mail-uri nesolicitate, se mai arata in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.