Dupa zeci de ani de propaganda si campanii alarmiste, se pare ca raspunsul la poluarea cu materiale de plastic era in investitiile in cercetare. Iata ca oamenii de stiinta americani si britanici au descoperit in mod intamplator o enzima capabila sa absoarba si sa distruga deseurile din plastic.

Noua descoperire poate juca un rol semnificativ impotriva unui astfel de tip de poluanti de pe planeta. Peste opt milioane de tone de deseuri de plastic ajung in fiecare an in mari si oceane. Poluarea preocupa ecologistii de pretutindeni, deoarece pana in prezent, aceasta problema a fost extrem de dificil de rezolvat. Deseurile din plastic nu se degradeaza timp de secole. Ecologistii sunt pe cale de a o solutiona dupa descoperirea accidentala a oamenilor de stiinta britanici de la Universitatea din Portsmouth si a colegilor lor de la laboratorul pentru surse regenerabile din cadrul Departamentul de Energie al SUA. Expertii si-au concentrat cercetarea asupra bacteriei Idonella sakaiensis, descoperita in Japonia cu cativa ani in urma.

Aceasta se hraneste doar cu un anumit tip de plastic – tereftalatul de polietilena, care intra in componenta aproape tuturor sticlelor din plastic. Oamenii de stiinta japonezi au crezut ca aceasta bacterie a evoluat, deoarece materialele plastice au fost utilizate pe scara larga abia in anii ’40. Echipa britanica si americana a urmarit efectul uneia dintre enzimele bacteriei, descoperind structura acesteia. Dar, accidental, a creat printr-o mutatie o alta enzima care a actionat si mai eficient in descompunerea tereftalatului de polietilena. Enzima descoperita recent descompune plasticul mult mai rapid decat orice bacterie care exista in natura. Oamenii de stiinta spera sa produca noul ingredient in cantitati industriale in viitorul apropiat pentru a combate poluarea cu plastic a mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.