Cercetatorii din domeniul reproducerii umane au facut o descoperire cruciala in ceea ce priveste reproducerea umana. Ei sunt de parere ca daca aceasta descoperire va avea succes pe oameni infertilitatea nu va mai exista. Ba chiar mai mult viitorii parinti isi vor putea alege ce fel de copil vor avea.

Chiar daca este greu de crezut ca aceasta tehnica va fi acceptata de toata lumea deja in mai multe laboratoare din lume, se lucreaza la tehnici care permit obtinerea celulelor reproducatoare din orice tip de celula matura luata din corp.

Cu ajutorul acestora, s-ar putea ajunge la un numar nelimitat de embrioni si, dupa analize genetice, parintii ar putea alege care va fi bebelusul.

La Universitatea California, din Los Angeles, o echipa de cercetatori lucreaza la o metoda prin care celulele din piele sunt transformate in celule reproducatoare: ovule si spermatozoizi.

Amander Clark, cercetator: “Poate nu stiati, dar 10 la suta din cuplurile tinere din Statele Unite au probleme in a concepe sau a aduce pe lume un copil si noi nu intelegem de ce se intampla asta.” Procedura – numita gametogeneza in vitro – a fost testata cu succes pe soareci.

Amander Clark, cercetator: “Daca se va dovedi ca aceasta metoda este sigura si eficienta, atunci cred ca va putea fi folosita in anumite cazuri de infertilitate.”

Pornind de la aceasta descoperire, un expert in etica biomedicala de la Universitatea Stanford descrie un viitor in care cuplurile ar putea obtine zeci de embrioni.

Henry Greely, cercetator Stanford: ”In viitor, cuplurile vor merge la o clinica. Barbatul va da o mostra de material genetic, femeia va da, in locul unui ovul, cateva celule din piele. Acestea vor fi transformate in ovule, intr-un numar nelimitat de ovule, care vor fi folosite pentru a obtine embrioni.”

Apoi, in urma unei analize genetice, viitorii parinti ar putea alege pe care dintre numerosii embrioni obtinuti sa-i introduca in uter.

Henry Greely, cercetator Stanford: “Cred ca, in 20-40 de ani, aceasta tehnica va fi larg disponibila si va fi gratuita, fiindca asiguratorii si guvernele vor dori sa incurajeze oamenii sa o foloseasca. Aceasta tehnica va schimba reproducerea umana.”

Alti oameni de stiinta privesc cu o mare doza de scepticism un asemenea scenariu.

Dr. Louanne Hudgins, cercetator: “Aici, in California, unde sunt oameni care si-ar permite si si-ar dori sa aiba un copil cu cat mai putine probleme, toti iti vor spune ca prefera sa lase asta in mainile lui Dumnezeu.”

Spre multumirea celor care resping aceasta interventie umana in procesul de reproducere, vor mai trece ani buni pana cand gametogeneza in vitro va ajunge sa fie folosita in clinicile de fertilitate.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.