Descoperirea care schimba tot ce stiai despre extraterestri! Vezi cand am putea sa-i intalnim

Este aproape sigur ca in Univers exista si alte planete care ofera conditii pentru aparitia si dezvoltarea vietii, insa tinand cont de fragilitatea unui ecosistem aflat la inceput de drum, este probabil ca majoritatea speciilor extraterestre sa fi disparut deja, conform unui nou studiu, transmite Live Science.

Astfel, viata poate aparea cu usurinta pe planetele ospitaliere din Univers, insa i-ar fi foarte greu sa reziste vreme suficient de indelungata pana sa duca la evolutia unor fiinte inteligente si dincolo de aceasta, pana cand aceste fiinte inteligente ajung sa dispuna de capabilitatile necesare conservarii speciei, indiferent de soarta planetei pe care au evoluat, scrie Agerpres.

Acest studiu ofera un posibil raspuns la celebrul paradox al lui Fermi ce poate fi rezumat prin intrebarea: „Unde sunt ceilalti?”. Varsta Universului este uriasa iar daca Pamantul nu este un caz izolat de aparitie si evolutie a vietii (si de ce ar fi?) si ne gandim cate planete asemanatoare Terrei ar putea exista in multitudinea de sisteme solare din numarul enorm de mare de galaxii din Univers, atunci viata extraterestra ar trebui sa fie intalnita destul de des. in aceste conditii, se intreba fizicianul Enrico Fermi, de ce nu descoperim dovezi ale existentei acestor civilizatii extraterestre, fie ca este vorba despre navete spatiale sau macar de interceptia unor semnale radio extraterestre?

„Universul este probabil plin de planete ce pot oferi conditiile necesare aparitiei vietii, asa ca multi oameni de stiinta sunt de parere ca ar trebui sa existe numeroase specii extraterestre, atat inteligente cat si forme de viata animale, vegetale sau bacteriene, (insa) la inceput viata este fragila si credem ca rareori ajunge sa evolueze suficient de rapid pentru a supravietui”, a sustinut coordonatoarea acestui studiu, Aditya Chopra, de la Australian National University (ANU) din Canberra.

Click pe aceeasi tema:  O femeie a fost condamnata la amenda pentru ca sotul s-a lovit in timp ce o batea!

Aditya Chopra si colegul sau, Charley Lineweaver, cercetator tot in cadrul ANU, au subliniat ca pe planetele tinere conditiile de mediu sunt instabile si ca exista doar o mica fereastra de timp pentru ca viata sa poata aparea. Astfel, in primii aproximativ 500 de milioane de ani ai unei planete telurice, pe care exista apa, temperaturile ar fi prea ridicate, iar bombardamentele de meteoriti ar fi prea frecvente pentru a se putea deschide aceasta fereastra pentru aparitia si dezvoltarea unui ecosistem. Eventualele forme de viata ar putea aparea abia in urmatorii 500 de milioane de ani, pe masura ce planeta se raceste iar frecventa impacturilor cu meteoriti scade.

in aceasta perioada de timp insa, exista pericolul ca planeta sa-si piarda apa lichida, poate din cauza unui fenomen de efect de sera, asa cum s-a intamplat cu planeta Venus, sau poate din cauza scaderii prea drastice a temperaturilor. Astfel, exista un risc important ca o planeta care la un moment dat oferea conditiile necesare aparitiei si dezvoltarii vietii sa devina inospitaliera, asa cum s-a intamplat cu planetele din vecinatatea noastra, Venus si Marte care si-au pierdut capacitatea de a sustine viata la 1 miliard — 1,5 miliarde de ani dupa formare, cu exceptia cazurilor in care viata reuseste sa evolueze suficient de rapid pentru a rezista si a stabiliza mediul in care se afla.

Click pe aceeasi tema:  ANUNTUL lansat de Vladimir Putin care ingrijoreaza Romania!

„Daca ne gandim la pericolele iminente precum cresterea temperaturilor in urma unor efecte de sera accelerate sau, dimpotriva, la scaderea brusca a temperaturilor, la care se adauga variatiile chimiei atmosferice sau pericolul meteoritilor (o planeta nou formata este bombardata o lunga perioada de timp de meteoriti, pana reuseste sa-si curete orbita de materia ramasa dupa propriul proces de formare), atunci rezistenta unui ecosistem pe o astfel de planeta este ca si cum ai incerca sa calaresti un taur de rodeo: de cele mai multe ori viata pierde aceasta lupta”, se precizeaza in studiul publicat in ultimul numar al revistei Astrobiology. Astfel, „viata ar putea fi o raritate in Univers nu pentru ca este greu sa apara, ci pentru ca habitatele in care apare se mentin cu greu ospitaliere pentru viata in primii 1 miliard de ani de la nasterea unei planete”.

Astfel, in cazul in care vom descoperi vreodata fosile ale unor forme de viata pe alte planete, cel mai probabil ca vor apartine unor organisme microbiene disparute si nu unor specii multicelulare avansate, pentru ca astfel de specii au nevoie de miliarde de ani pentru a evolua si, probabil, de cele mai multe ori nu dispun de acest ragaz evolutiv.

spre