Noi date colectate de pe Marte arata ca Planeta Rosie a avut la un moment dat ingredientele necesare aparitiei vietii. Curiosity a gasit compusi organici pe suprafata planetei dupa ce a sapat doar 5 centimetri adancime intr-un crater.

Zona ar fi fost odata albia unui lac, pe cand Marte nu era pustiul pe care il cunoastem acum. In plus, robotul a masurat fluctuatii sezoniere ale concentratiei de metan din atmosfera martiana. Pe Pamant, aproximativ 95 la suta din metan provine din activitati biologice.

Sunt unele dintre cele mai puternice dovezi de pana acum ca planeta vecina ar fi putut intretine viata. Oamenii de stiinta de la NASA considera ca e prea devreme sa se pronunte. Spun sa sunt posibile si alte explicatii, non-biologice, pentru aceste descoperiri, asa ca intrebarea daca a existat viata pe Marte ramane deocamdata fara raspuns.

„Este un avans semnificativ deoarece arata ca materia organica este prezervata in mediile cele mai dificile de pe Marte”, a declarat autoarea unuia dintre studiile publicate de revista Science, astrobiologul Jennifer Eigenbrode, de la centrul Goddard al Agentiei spatiale americane.

„Si am putea probabil gasi ceva suficient de bine prezervat care sa contina un semn al vietii”, a declarat ea AFP, citata de Agerpres.

Curiosity, care s-a asezat pe suprafata Marte in 2012, a descoperit deja in 2014 materie organica, in cantitate mica.

„Acest studiu prezinta detaliat descoperirea de compusi organici complecsi si diversificati in sedimente. Acest lucru nu inseamna ca exista viata, dar compusii organici reprezinta caramizile de baza ale vietii”, a declarat AFP si coautoarea studiului, Sanjeev Gupta, profesor de stiinte ale Pamantului la Imperial College din Londra.

Esantioanele de materie organica ar putea proveni de la un meteorit sau de la formatiuni geologice echivalente carbonului sau rocilor sedimentare prezente pe Terra, sau eventual vreunei forme de viata, a subliniat experta Eigenbrode.

Craterul Gale este un loc bun pentru o forma de viata, daca aceasta a existat vreodata pe Marte, a precizat ea.

Analizarea in laboratorul miniatural francez SAM (Sample Analysis at Mars) realizata de robotul Curiosity a relevat „mai multe molecule organice si volatile care reamintesc de cele gasite pe Terra: tiofen, metil-tiofen 2 si 3, metanetiol si sulfura de dimetil’, potrivit studiului.

Aceste descoperiri tind sa sustina ipoteza unei potentiale existente a vietii pe Marte, a declarat si Inge Loes ten Kate, de la Universitatea Tübingen din Germania.