Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu se declara dezamagit total de slaba pregatire a premierului Viorica Dancila, despre care spune ca ste o rusine nationala. Mai mult decat atat, Paleologu crede ca scandalurile politice care au loc zi de zi in Romania sunt de fapt oglinda societatii in care traim, iar politicienii suntoglinda noastra.

Paleologu a declarat la RFI despre Viorica Dancila ca „in halul asta n-a mai fost nici un prim-ministru din 1990 incoace. Au fost prim-ministri prosti sau ma rog, nocivi prin actiunea lor, dar aici e vorba de o ineptie dusa la paroxism. De fiecare data cand deschide gura, iti crapa obrazul de rusine ca esti cetatean al acestei tari si ca in ultima instanta a fost desemnata democratic, este expresia democratiei (…). Daca prin alegeri se ajunge la asa ceva, inseamna ca ceva e defect cu regimul nostru democratic”.

Paleologul mai spune ca violenta in politica este din ce in ce mai dominanta in discursul public. „Violenta verbala nu-i o noutate in politica romaneasca. Asa functioneaza sau mai exact nu functioneaza viata politica romaneasca, e lupta permanenta si exagerarea aberanta uneori. Ce spune Liviu Dragnea e de-a dreptul caraghios, ca e tentativa de lovitura de stat si antisemitism institutional, sunt pure aberatii. Omul asta nu cunoaste sensul cuvintelor si se discrediteaza aruncand asemenea formule iresponsabile”.

In opinia sa, „Guvernul Dancila sau mai exact persoana doamnei Dancila este o rusine nationala (…). Eu nu cred in asemenea demersuri, plangeri penale impotriva unui prim-ministru, dar sigur ca a asuma guvernarea cand esti evident incapabil pana sa si vorbesti limba romana e o forma de iresponsabilitate aproape de tradare”.

Theodor Paleologu afirma ca in realitate, „clasa politica este oglinda societatii. Probabil ca Viorica Dancila e reprezentativa pentru un anumit nivel de incultura in societatea romaneasca si la urma urmei, cred ca multi isi spun: daca o asemenea persoana a putut ajunge prim-ministru, pot fi si eu. Pe unii poate-i face sa se simta bine o asemenea persoana (…). Dar nu e vorba numai de doamna Dancila, e vorba si de Carmen Dan si de ministrul Educatiei.”