Cercetatorii au demonstrat in nenumarate randuri ca oamenii sunt ceea ce gandesc iar aici intervine intrebarea logica… atunci de ce nu ne schimbam modul de a gandi? Iata un articol din Revista Psychologies care trateaza in cateva randuri problemele elementare pe care oamenii le ignora atunci cand incearca sa-si schimbe viata. Tu ti-ai analizat vreodata valoare propriilor ganduri. S-au materializat vreodata?

Desi suntem deseori prinsi in valtoarea propriilor ganduri, scenariile din mintea noastra nu sunt decat rodul imaginatiei. Intr-un conflict, ne ambalam repetandu-ne ca stim ce gandeste celalalt. In public, ne imaginam ca toti ne analizeaza si stim si ce concluzii trag. Criticul interior nu ne lasa liberi niciun minut.

Tristetile si supararile din trecut ne coplesesc deseori, ajungand sa luam decizii prin prisma lor. Dar nimic nu este real. Totul este interpretarea noastra subiectiva. Iar daca tot ne traim mare parte din viata in mintea noastra, nu ar fi bine sa o facem un loc placut?

Mindfulness este una dintre metodele prin care inveti despre ce putere pot avea gandurile asupra ta si cum sa o folosesti in avantajul tau.

Este adevarat ca atragem ceea ce gandim intrucat, deseori, ajungem inconstient sa ne indreptam catre sau sa generam acele situatii care ne confirma propriile ganduri. Spre exemplu, daca vocea ta critica iti repeta ca esti dificil de iubit sau nu meriti iubire, atunci te vei indrepta catre parteneri indisponibili, evitanti sau infideli. Acestia te vor atrage pentru ca simti ca iti confirma scenariul.

Chiar daca, la modul ideal, vrei sa fugi de acest scenariu… paradoxul este ca doar aici te regasesti. Doar cand este rau stii la ce sa te astepti, ce va urma si ce vei simti.

Dar daca inveti sa iti observi si numesti astfel de ganduri? Daca refuzi sa le mai investesti cu emotii si doar sa le privesti cu ingaduinta?

Daca inveti sa faci exercitii prin care iti spui lucruri bune si frumoase, care iti dau curaj? Daca iti vorbesti asa cum ai face-o pentru cea mai buna prietena? Oare ce ai atrage atunci in viata ta?

Chiar daca suna banal, astfel de exercitii necesita mult timp, vointa si perseverenta pentru a deveni noile tale obiceiuri. Dar numai astfel vei ajunge sa observi si rezultatele schimbarilor pe care le faci.

Nimic nu se intampla peste noapte insa. Si, chiar daca iti par prostesti, care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla de pe urma lor? Sa iti fie mai bine?

Profetiile autoimplinite sunt acele situatii spre care ne indreptam pentru a ne confirma temerile si anxietatile. Deseori le si generam prin actiunile sau vorbele noastre. Iar toate acestea pornesc din ceea ce gandim. Din investirea gandurilor cu emotii care ajung sa ne domine.

Observa aceste lucruri si revin-o permanent in prezent. Lasa trecutul acolo unde este si nu interpreta prezentul prin prisma lui.

Nici nu presupune ca stii ce gandeste sau simte o alta persoana. Daca ai nelamuriri, intreaba. Iar daca vrei un mai bun control al gandurilor, ramai ancorata in prezent. Oricand poti participa la sesiuni de mindfulness care sa te ajute, in primul rand, sa traiesti in armonie cu tine.

Daca esti pasionat de puetera gandurilor citeste Revista Psychologies

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.