Tendintele expansioniste ale Rusiei nu sunt deloc lasate uitarii chiar daca lucrurile s-au mai calmat dupa anexarea regiunii Crimeea. Iata o harta publicata in presa din Rusia care arata ca aspiratiile lui Putin nu sunt deloc fantezii ci pe cale sa devina realitate.
Acum doi ani, in presa rusa era rostogolita o harta a Europei. Sursa era „Express Gazeta”, un cotidian tabloid care se face remarcat pentru titlurile senzationaliste. Harta ar fi fost elaborata, sustineau jurnalistii rusi, de „experti in geopolitica” pe care nu-i numea, care ar fi folosit si lucrari ale analistilor Alvin Toffler, Zbignew Brzezinski si Samuel Huntington.
Potrivit expertilor pana in 2035 Romania ar prelua insa Republica Moldova, dar fara regiunea separatista Transnistria, care s-ar alipi Rusiei ajunsa astfel la uun pas de Delta Dunarii. Si regiunea Cernauti s-ar intoarce la Romania, iar nordul acesteia s-ar rupe si el de Ucraina si s-ar concentra in statul independent Galitia, care ar prelua si regiunea Helm de la Polonia. O parte din Transilvania ar trece la Ungaria, dupa cum isi doresc extremistii din Jobbik. Nici bulgarii nu ies bine din planurile rusilor. Ei ar urma sa cedeze Burgasul, port de importanta strategica, in favoarea Turciei. Spre est, Abhazia s-ar uni oficial cu Rusia, dar ar primi inapoi Osetia de Sud. In mod straniu, rusii deseneaza pe harta si o pierdere. Rusia ar renunta la Caucaz, care s-ar transformat in emirat.
Europa falita vs Europa Rasarita
Atunci, harta era considerata cel mult o incercare de a atata spiretele nationaliste in randul categoriei de rusi nemultumiti de declinul Rusiei in randul puterilor mondiale. Acum, harta a fost reluata de publicatiile internationale si, desi ea nu a suferit nicio modificare, o granita s-a schimbat categoric: cea a Ucrainei.
Asa cum anunta harta acum doi ani, Peninsula Crimeea a trecut inapoi la Rusia, de care a apartinut pana in 1953. Aceeasi harta delimiteaza estul separatist al Ucrainei, care ar urma sa treaca tot la Rusia. Dupa aceste schimbari, Kievul si-ar pierde iesirea la Marea Neagra, iar intreaga coasta de nord a acestaia ar cadea sub controlul Moscovei. Aceasta ar fi insa doar una dintre schimbarile de la granita Uniunii Europene. Treptat, tot mai multe state din vestul si centrul continentului, „inima” UE, ar incepe sa se dezintegreze, roase din interior de tensiunile separatiste. Rusii descriu astfel o Europa falita din punct de vedere moral si economic, retorica fiind din acelasi registru perfectionat in timpul URSS. Acelasi discurs s-a putut auzi si in ceea ce priveste anexarea Crimeei si criza din Ucraina: Moscova se prezenta drept un bastion al pacii si securitatii internationale, in timp ce NATO este descris drept agresorul care inainteaza nepermis de mult spre granitele Rusiei. Astfel, declinul moral si economic atrage scinarea pentru aproape toate marile tari din UE.
sursa: adevarul.ro