Lumea secolului I, cand a fost crucificat Iisus Hristos era dominata de doua mari superputeri: Imperiul Roman in vest si Dinastia Han in est. Conform istoricilor crestinismului, in timpul domniei lui Tiberius, Iisus, un lider religios evreu din Galileea a fost crucificat la Ierusalim pentru subminarea puterii de stat (pretinzandu-se Mesia, adica regele evreilor). Iisus Hristos a murit intre anii 30-33 d.Hr. si este figura centrala a crestinismului, majoritatea bisericilor crestine considerandu-l drept Fiul lui Dumnezeu.

Pe parcursul acestei perioade in Europa, Africa de Nord si in Orientul Apropiat stapanea Imperiul Roman, care continua sa se extinda si sa prospere ca superputere militara, economica si culturala, adaugand noi provincii vastului imperiu: Britania si Iudeea, prin inabusirea revoltelor, invadarea si anexarea teritoriilor.

Reformele lui Augustus din timpul lungii sale domnii au stabilizat situatia din Imperiu dupa razboaiele civile din secolul trecut. Mai tarziu, Dinastia Iulius-Claudius, care a fost infiintata de Augustus a luat sfarsit cu moartea lui Neron in 68. A urmat o perioada de razboi civil si de instabilitate, anul celor patru imparati sfarsitul caruia a fost pus de Vespasian, al IX-lea imperator roman, cel care a infiintat dinastia Flavilor.

In extremul orient, China a continuat sa fie dominata de dinastia Han, fiind restaurata in anul 23, dupa 14 ani de dinastie Xin, condusa de Wang Mang. Capitala a fost mutata de la Chang’an la Luoyang.

Nota despre sistemul de masurare al anilor

Actualul sistem crestin de masurare a timpului a fost consacrat de catre monahul Dionisie cel Mic, care a proclamat anul 754 de la intemeierea Romei, drept anul nasterii lui Hristos.

Din punct de vedere istoric si stiintific, acest aspect este inteles si judecat gresit, caci anul nasterii lui Hristos nu coincide cu anul 1 (nu exista anul 1 inainte de Hristos si nici anul 1 dupa Hristos, dupa cum nu exista nici vreun presupus an 0).

Anul nasterii lui Hristos este legat indirect de anul mortii lui Irod cel Mare, caci Iisus s-a nascut, dupa cum spune Scriptura, „in zilele imparatului Irod cel mare”. Moartea lui Irod s-a petrecut „cu putin timp inainte de Pastele” anului 750 de la intemeierea Romei, adica in primavara anului 4 inainte de Hristos, dupa cum numaram astazi. Asadar, Hristos s-a nascut inainte de anul 750 de la intemeierea Romei, adica inainte de primavara anului 4 inainte de Hristos.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.