Cum a luat Putin teapa de la chinezi

Contractul privind livrarile de gaze rusesti in China nu a fost semnat cu partea chineza in cadrul vizitei pe care presedintele Vladimir Putin o efectueaza, incepand de marti, la Shanghai, potrivit newsru.com.

"Contractul nu a fost semnat", a anuntat purtatorul de cuvant al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov. El s-a grabit sa precizeze ca problema nu a fost, totusi, inchisa definitiv, "discutiile continuand la nivel de experti".

Daca pana luni dimineata, nimeni nu a pus la indoiala semnarea acestui document, spre seara au inceput sa apara o serie de informatii contradictorii, din surse neoficiale, nedezmintite insa. Ce a intervenit? Nimic. Problema e aceeasi ca si in urma cu patru ani, cand au inceput, de fapt, negocieri serioase pe aceasta tema intre Gazprom si responsabili de la Beijing: banii. Explicand cum stau lucrurile, expertul in energie al Fondului rus pentru securitate nationala, Aleksei Grivaci, a precizat ca partea chineza spera sa obtina un pret mai mic la gaze in cadrul unui sistem de plata in avans. In schimb, Gazprom ar dori un pret mai mare si mai flexibil. Saptamana trecuta, surse Gazprom au declarat ca pretul mediu pentru gazele destinate Chinei se va apropia de media europeana, situandu-se undeva in jurul valorii de 350 de dolari/1000 de metri cubi. Acum, oficialii rusi au evocat, se pare, un tarif mediu de 400 de dolari. Ca atare, contractul nu s-a mai semnat.  
20 mai 14:24Cap Limpede
Loading...