CTP, lectie de istorie pentru Tariceanu: "Fake news cu istoria. Asta a facut domnul Tariceanu"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a oferit presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o lectie de istorie, dupa discursul acestuia cu ocazia Unirii Principatelor Romane. „Fake news cu istoria. Asta a facut domnul Tariceanu”, a spus jurnalistul, amintind contextul istoric in care s-a facut Unirea de la 1859.

„Fiecare a aniversat in felul lui” 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, a spus Cristian Tudor Popescu, adaugand ca l-a interesat in mod special „felul in care domnul Tariceanu, presedintele Senatului, a inteles sa marcheze aceasta zi”.

„Am discutat in emisiunea de saptamana trecuta cu domnul Prelipceanu despre fake news si ati lansat dupa aceea, salutar, o discutie ampla, aplicata, despre fake news. O sa va propun o tema de fake news pe care n-ati abordat-o pana acum: fake news cu istoria. Asta a facut domnul Tariceanu, cu tupeul, ca sa nu-i spun nerusinarea, care l-au caracterizat dintotdeauna. Ce spune domnul Tariceanu, de ziua… n-am sa-i spun Micii Uniri niciodata! Este o prostie! E mai mult decat un fake news, e o prostie sa numesti Mica Unire. Cu ce e mai mica decat cea din 1918? Aceasta ar fi putut sa aiba loc fara cea din 1859? La ce se unea? Corect ea trebuie numita prima unire si cealalta a doua unire sau cu alt termen, daca unirea e vazuta ca ceva unic si irepetabil. Ce spune domnul acesta?! Spune asa: atunci, Europa, desi sfidata, prin alegerea lui Cuza atat in Moldova cat si in tara Romaneasca, avea o impresie buna despre Romania, pentru ca inaintasii nostri nu-si vorbeau de rau tara, nu aveau decat discursuri patriotice, singurul discurs pe care inaintasii nostri il exportau in Europa era patriotismul, independenta si unitate. D-aia s-a facut Unirea! Pentru ca patriotii romani vorbeau frumos de Romania, toti!, si erau simpatici vestului. Fenomenal!”, a spus jurnalistul.

El a adaugat ca „singura cale de a lupta impotriva fake news-ului este sa-l spinteci si sa vezi ce este inauntru, pentru asta trebuie sa ai niste reflexe ca sa-ti dai seama cand ai de-a face cu un fake news, o prima tresarire”.

„Eu am avut-o pentru ca stiu suficient de bine istoria romanilor si a Romaniei ca sa-mi dau seama de enormitatile pronuntate de presedintele Senatului. Dar si daca nu aveai aceste cunostinte puteai sa ai o reactie de igiena mentala. Cum adica, politica la nivel european a marilor puteri in raport cu micile tari din Balcani se face pe baza de simpatie, ca le placea de mutrele noastre, ca vorbeam frumos de Romania? I-am impresionat, dom'le, la impresie artistica am dat bine! si d-aia s-a facut Unirea, nu? Parca din tot ce am mai invatat si eu nu e asa! in politica functioneaza interesele, nu ca esti simpatic”, a adaugat Cristian Tudor Popescu.

„Deci nici vorba de vreo unitate, comuniune si fratietate prounionista in Moldova si tara Romaneasca. Dimpotriva! Au existat obstacole majore, puse de catre romani. Partida antiunionista din Moldova era foarte puternica, a si reusit sa castige alegerile, in frunte cu celebrul Caimacan Vogoride. in prima faza a castigat alegerile impotriva unionistilor, s-a dovedit ca le-a falsificat, le-a furat. Fireste ca unionistii au protestat la marile puteri fraudarea alegerilor”, a mai povestit jurnalistul.

El a amintit ca oameni politici importanti precum Roznovanu, Miclescu, Istrati, Negruzzi „erau statalisti, doreau refacerea Moldovei lui stefan cel Mare, nu unirea cu Romania. Iacata unde erau patriotii absoluti in sensul Romaniei a domnului Tariceanu.”

„Ceea ce istoria ne arata cu date precise este ca aceasta Unire nu ar fi putut avea loc fara Franta. Aceasta unire a fost posibila datorita imparatului Napoleon al III-lea, care a intervenit direct la regina Victoria, pentru ca in ecuatia geopolitica complicata cu Austria si Turcia, stapanind Transilvania si tarile Romane, nu erau interesate de unire. Dar Franta a presat foarte puternic. De ce, pentru ca erau simpatici romanii? Multi care se duceau la Paris si faceau propaganda pentru Romania, pentru Unire, nu o faceau pe vorbe frumoase si nu oratoria lor, pe bani grei. Bratianu, un patriot adevarat, si-a vandut mosia – era nevestei – a vandut o mosie considerabila pentru a finanta propaganda de la Paris. Dar, dincolo de propaganda, Franta avea nevoie aici de un bastion, pentru a sta in coasta Rusiei si pentru a contracara ideea imperiala a Austriei, a Austro-Ungariei dupa aceea. De aceea Franta a sprijinit din toate puterile”, a completat Cristian Tudor Popescu.

„Apoi, stiu oare romanii ca dupa alegera lui Cuza, care a insemnat o uniunea personala, politic n-a insemnat nimic. Sigur ca aceasta alegere s-a produs si prin presiunea maselor, la Bucuresti mai ales, unde toata lumea era intr-o unanimitate… nu! Conservatorii, care erau majoritari in Adunarea Legislativa, nu-l doreau pe Cuza. si liberalii au adus 30.000 de oameni la poarta, in dealul Mitropoliei ca sa preseze alegerea lui Cuza. Apoi, dupa alegerea lui Cuza, in 15 aprilie, are loc o revolta in toata regula, la Iasi, in care aproape o mie de oameni sunt lansati de partida anti-unionista, cu complicitatea turcilor, a Rusiei si Austriei pentru a se reveni la separatia de dinainte din 1859. Mor oameni, armata trage in demonstranti, mor si soldati. A fost sangeros. Uite unde era dorinta de unitate la toti romanii patrioti!”, a mai spus jurnalistul.

La interventia jurnalistului Tudor Musat, care a spus ca discursul lui Calin Popescu Tariceanu se putea incheia cu „atentie, doamna Macovei, nu mai vorbiti in Parlamentul European”, Cristian Tudor Popescu a spus ca este o sintetizare perfecta.

„Era un mesaj anti-Macovei, ca s-o folosim ca emblema. Iata ce face acest om. Ca sa-si livreze mesajul lui si nu numai anti-Macovei, ci oricine, fie la Bruxelles, fie in Romania, care il contesta pe Tariceanu, pe Dragnea si Guvernul Dancila, asta nu e patriot, e vandut, e anti-roman. Daca era cu Macovei si cu astia platiti de Soros nu se facea Unirea, asta ne spune domnul Tariceanu, mintind cu nerusinare. incondeind istoria, scotand-o la vopsea. Unirea a fost dorinta majoritatii romanilor din Moldova si tara Romaneaca, dar fara conjunctura europeana si fara puterile occidentale progresiste, fara Franta, fara Prusia, fara Rusia, care a trecut de partea uniunii, fara Anglia, care la un moment dat a stopat sprijinul ei pentru Imperiul Otoman, fara aceste atitudini ale marilor puteri, Austria si Turcia au presat vreme de aproape un an armata moldoveano-munteana, care a stat la Floresti, mobilizata de Cuza, pregatita de orice. Credeti ca era o problema sa intre din nou trupele straine ca la 1848 si sa spulbere totul? De ce nu s-a intamplat? Pentru ca nu au vrut anumite puteri europene, asa arata istoria. Daca vrei sa nu fii analfabet functional in legatura cu istoria tarii tale, dar in schimb sa fii patriot!”, a concluzionat jurnalistul.

Sursa: Digi24

25 ian 21:33Cap Limpede