Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrage atentia ca Transilvania are o traditie europeana, iar unirea cu Romania in 1918 s-a facut nu pentru ca si-ar fi dorit aceasta din constiinta nationala, ci pentru ca imprejurarile – programul „idiot” de deznationalizare practicat de autoritatile ungare – au impins-o sa faca acest pas. Altfel, Transilvania ar fi putut sa devina o Elvetie a Balcanilor, fara sa se uneasca neaparat cu Romania. Iar daca autoritatile de la Bucuresti imping acum tara in afara Uniunii Europene, exista riscul ca Transilvania sa mearga pe alt drum, a avertizat CTP la Digi24.

„Transilvania, inainte de a se uni cu Romania, era intr-un soi de Uniune Europeana. Romania nu era. Romania era un stat cu sapte milioane de locuitori, un stat singuratic, in vreme ce Transilavania facea parte dintr-un imperiu cu 40-50 de milioane de locuitori, un imperiu european, care era un fel de Uniune Europeana, in care se vorbeau 10-12 limbi. Un conglomerat de nationalitati, deci un fel de Uniune Europeana. Fireste, nu era democratica, nu era organizata cum este UE-ul de astazi, era un imperiu, nu se pune problema. Dar era o structura europeana, cu administratie, cu educatie, cu institutii europene, si Transilvania facea parte din ea. Noi acum ne gandim sarbatoare, frumos, euforie, ciolan cu fasole si ne gandim ca fratii transilvaneni au venit asa, de la sine, la Romania. Nu este adevarat. S-au gandit mult pana sa vina aici.

Demersurile lor, vreme de decenii, au fost nu in sensul unirii cu Romania – nici nu s-au gandit la asta -, ci in sensul de a obtine un statut egal in interiorul monarhiei austro-ungare, de a nu mai fi discriminati, de a nu mai fi asupriti si deznationalizati. Hotararea de a se uni cu Romania a fost luata „datorita” Ungariei, „datorita” autoritatilor ungare si a programului salbatic – pe cat de salbatic, pe atat de idiot – de deznationalizare, aplicat nu numai romanilor, ci tuturor, slovacilor, croatilor, tuturor celor pe care ii stapaneau.

Altfel, daca studiezi putin istoria, constati ca Transilvania ar fi putut sa devina – daca ungurii n-ar fi dus acea politica, crunta si falimentara, impotriva lor – ar fi putut Transilvania sa devina o Elvetie a Balcanilor. Cu romani, unguri, germani, multiculturala, multietnica, multiconfesionala, asta ar fi putut sa fie Transilvania, fara sa se uneasca neaparat cu Romania.

De ce am spus asta? Pentru ca daca Romania merge acum pe calea pe care o imping Dragnea, Tariceanu, Valcov, stefanescu, Radulescu si compania, adica impotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto a Romaniei din Uniunea Europeana, Transilvania nu va urma aceasta cale. N-o va urma. Transilvania a fost obisnuita sa fie o tara europeana foarte mult timp, spre deosebire de celelalte doua tari romane, si nu va accepta asa ceva. Asa ca mie nu mi-e asa de teama de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, cat imi e… deci, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice romanii din Ardeal. Asa cum pleaca milioane de romani – avem cea mai mare diaspora din Europa -, ar putea la un moment dat sa plece cu tara cu tot. Pentru ca, daca noi ne ducem in sant in raport cu drumul fata de Uniunea Europeana sau ne ducem intr-o parcare din-asta laterala, cu coji de pepeni, cu seminte pe jos, cu hartii si PET-uri aruncate, si ne parcam acolo, Transilvania nu va face asta”, spune CTP pentru Digi24.