95% dintre cetatenii Romaniei cred in Dumnezeu, 21% afirma ca merg saptamanal la biserica, iar 27% considera necesara organizarea unui referendum pentru definirea constitutionala a familiei, releva un infografic despre credinta religioasa in Romania, realizat de Fundatia Friedrich Ebert Romania, in cadrul proiectului Monitorul Social.

Potrivit sursei citate, datele arata faptul ca in Romania exista „o diferenta semnificativa” intre a afirma credinta intr-o fiinta divina si manifestarea acordului fata de perspectivele cultelor religioase cu privire la societate, o diferenta si mai mare existand intre afirmarea credintei si activitatea religioasa propriu-zisa.

„Astfel, desi exista o minoritate activa si puternic religioasa, pentru cea mai mare parte a societatii credinta are un rol mai degraba redus, neconvertindu-se in actiuni sociale si politice concrete”, mentioneaza sursa citata.

Infograficul releva faptul ca aproape toti cetatenii Romaniei cred in Dumnezeu (95%) si/sau se auto-considera religiosi (89%), 44% afirma ca se roaga zilnic, iar 33% se auto considera „religiosi practicanti”.

79% sunt de acord cu afirmatia ca „este necesar sa crezi in Dumnezeu pentru a fi moral si pentru a avea valori corecte”, iar 67% sunt de acord cu afirmatia „homosexualitatea trebuie descurajata de societate”.

in schimb, doar 21% spun ca merg la biserica saptamanal, 27% considera necesar sau foarte necesar referendumul cu privire la definirea casatoriei ca fiind permisa exclusiv intre persoane de sex opus, in timp ce ponderea celor care cred ca guvernul ar trebui sa sprijine raspandirea valorilor religioase este de 46%.

„La prima vedere, Romania este o tara in care credinta intr-o fiinta divina este extrem de puternica si de larg raspandita. Primeaza factorul „identitate”, acordul cu valori sau principii crestine fiind, in functie de subiect, usor mai mic (…) Prin contrast, aplicarea in viata de zi cu zi a normelor religioase (ex. mersul la biserica) este mai putin populara. Actiunile propriu-zise care sa marcheze o implicare mai puternica a religiei in societate (precum un referendum pe o tema conservatoare sau sustinerea cultelor de catre stat) beneficiaza de o sustinere minoritara. Astfel, se poate trage concluzia ca religiozitatea in Romania este un fenomen complex si multi-stratificat, existand multe stadii intermediare de pozitionare intre auto-identificarea generica drept „religioasa/religios” si activism/militantism”, se arata pe site-ul https://monitorsocial.ro/indicator/credinta-religioasa-in-romania.

Infograficul avand ca tema credinta religioasa in Romania a fost lansat in contextul referendumului iminent cu privire la definirea constitutionala a familiei, iar sursele datelor folosite in infografic sunt studiul „Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe” (Pew Research Center), sondaje CURS si Cult Research din ultimele opt luni, precum si recensamantul national din 2011, se precizeaza in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.