Coroana de spini a lui Iisus si mantia lui Ludovic al IX-lea, salvate din incendiul devastator de la Notre-Dame!

Pompierii au reusit, luni noapte, sa salveze valoroase lucrari de arta care se aflau in catedrala Notre-Dame. Presedintele Emmanuel Macron a transmis ca „vom recontrui aceasta catedrala impreuna”, iar un apel international de strangere de fonduri a fost lansat.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au actionat pentru a stinge incendiul au reusit sa salveze structura constructiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv doua turnuri, dupa ce spirala si acoperisul s-au prabusit arse.

Echipele de urgenta au salvat si valoroase lucrari de arta si obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtata de Iisus inainte de crucificare, care era pastrata inauntrul catedralei construite in secolele 12 si 13, relateaza news.ro.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Frantei ar fi purtat-o cand a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvata.

„Au putut fi salvate si depozitate intr-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru intreaga lume. Notre-Dame reprezinta intreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav ranit in timpul actiunii.

Focul a fost declarat „sub control” dupa aproximativ 9 ore de cand a izbucnit (declarat la ora locala 18.50).

Cauza incendiului nu este clara, dar autoritatile spun ca poate fi legata de lucrarile de reparatii care erau in desfasurare aici.

Procurorii au inceput o investigatie. Muncitorii au fost interogati de autoritati.

Fotografii realizate in interiorul Notre-Dame in timpul interventiei pompierilor arata ca partea centrala a catedralei era intacta. „Doar o mica parte a boltei a cazut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde ca „altarul si crucea lui sunt salvate. Nu este atat de rau pe cat ma temeam”.

„Vom recontrui aceasta catedrala cu totii si este, fara indoiala, o parte din destinul Frantei si proiectul pe care toti il vom avea in anii urmatori”, a spus presedintele Emmanuel Macron. „Asta asteapta francezii si este ceea ce istoria noastra merita”, a adaugat el, vizibil emotionat.

Miliardarul François-Henri Pinault, presedinte si CEO al grupului Kering, care detine brandurile Gucci si Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstructie, scrie AFP.

Fundatia caritabila Fondation du Patrimoine a lansat un apel international de strangere de fonduri pentru catedrala, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seara, in apropierea Notre-Dame si au privit, inmarmuriti, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai mutle biserici din Franta au batut clopotele in semn de solidaritate.

„Notre-Dame arde. Franta plange, la fel intreaga lume. Este foarte emotionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis ca este „in stare de soc si intristat”.

16 apr 17:04Cap Limpede
Loading...