Vasluiul este cunoscut ca unul dintre cele mai sarace judete din Romania. Acolo, unde banii sunt putini, primarul din Padureni a cheltuit 8 milioane de euro pentru piscina, retea de apa curenta, biblioteca, gradinita si scoala. Aflat in functie din 1990, edilul a vrut o comuna asa cum a vazut in Franta. Nu-i spot publicitar la cine stie ce resort urban. Sunt satenii din Padurenii Vasluiului, la piscina lor… rurala. Le-a amenajat-o primarul, in 2008, asa cum a vazut la straini. A costat 120.000 de lei, dar acum s-a amortizat si aduce profit la buget. Face parte din blazonul local, asa ca primarul vrea sa-i arboreze-n curte… tricolor mare, pe-un suport mestesugit la rindea.

„Vreau sa fie si drapelul tarii noastre acolo, pentru ca este o zona frumoasa. si suntem romani”, spune primarul.

Tamplarii sunt ai primariei. Din cei 24 de angajati ai serviciului de gospodarie locala 13 lucreaza in atelier. Cand e nevoie-n comuna de garduri, de rigole, poduri, mobilier, ori reparatii… rezolva ei, dupa schitele primarului. Ceilalti au grija de parcuri, de flori, salubrizare si spatii verzi.

„A trebuit sa ne specializam si sa ne gospodarim comuna. Altfel nu am fi avut bani suficienti pentru a plati societati pentru fiecare loc de verdeata, spatiu verde, flori sau ce vrem sa mai amenajam noi”, spune Temistocle Diaconu, primarul comunei Padureni, Vaslui .

„Eu de zece ani lucrez. Se fac lucruri deosebite pentru comuna. De la Revolutie fiind primar, si-o facut o echipa… in momentul in care este continuitate, se pot face multe”, spune Ioan Manta, tamplar.

intr-un sfert de secol si mai bine de primarie, Temistocle Diaconu a ajuns profesor de administratie. Saracia Vasluiului, nevoia si mentalitatea balcanica l-au determinat sa invete, sa deosebeasca progresul de regres si sa-l aplice in batatura Padurenilor care-l tot aleg. A castigat respectul multora si-a dovedit ca visurile… nu-s imposibile. A invatat sa fie primar, dar si arhitect, mentor, sofer si chiar muncitor necalificat.

„As fi blocat un post si nu avea rost, pentru ca eu pot sa conduc, pot sa merg repede, sa ma duc si cu muncitorii. Numai bine discutam ceea ce avem de facut, ne sfatuim, eu le dau desenele mele, trebuie sa le mai explic, trebuie sa mai asist si acolo cum iese o lucrare. E placut. Nu as putea sta in birou”, mai spune primarul.

Situata la opt kilometri departare de Husi, comuna lui Diaconu are patru mii de locuitori, rasfirati in sapte sate. Doua sunt marginase. Nu au inca apa si canalizare, dar… vor avea. in restul comunei, conditiile sunt de oras. Apa ajunge la chiuvete, iar padurenii au dusuri in case. Asfaltul si piatra au inghitit de mult noroaiele. Din cei 76 de kilometri de drumuri care strabat satele, 26 sunt asfaltati, iar restul… pietruiti.

Localnic: Eu, inainte, caram apa cu butoaiele cu caruta de la vreun kilometru. Ca aproape de sat se termina apa, nu dovedea izvorul de la fantana sa ne asigure.

Localnic: Avem de trei ani de zile apa trasa, avem baie, la chiuveta ne spalam de trei ani de zile. Ca si la oras! Foarte frumos.

Primaria a investit pana acum in confortul cetatenilor sai opt milioane de euro.

„Prin fonduri europene sunt aproape cinci milioane de euro intrati in comuna Padureni. Dar si Asociatia Viticultorilor din Vevei care ne-au ajutat sa modernizam Centrul Cultural, sa reabilitam o scoala la Valeni, sa amenajam o sala de gimnastica aici la Padureni, vreo doua poduri, o alimentare simpla cu apa in satul Ivanesti”, explica Temistocle Diaconu, primar in Padureni.

Padurenii si-au facut prieteni si dincolo de tara. Sunt infratiti cu localitati din Franta, Belgia si Republica Moldova. Cu moldovenii au satisfactii sufletesti. Parteneriatele incheiate cu francezii si belgienii, le aduc insa bani pentru dezvoltarea comunei si specializarea functionarilor primariei.

„Am avut stagii de pregatire ale oamenilor nostri pe diverse domenii in strainatate. in Franta, Belgia. Adica din domniul agriculturii, sanatatii umane, veterinare, in domeniul invatamantului, culturii, administratiei locale. Am fost cu oamenii acolo, in vizite, in schimburi de experienta care ne-au ajutat foarte mult”, adauga Temistocle Diaconu.

La scoala, ori la gradinita, copiii Padurenilor n-au toaleta-n batatura. Temistocle Diaconu a fost invatator, odinioara si intelege bine rolul scolii, dar si-al culturii

„Nu putem vorbi de educatie decat oferindu-le cele mai bune conditii si asteptand de la ei sa creasca frumos”, spune Catalina Ciulei, directorul scolii gimnaziale Padureni.

Sala de gimnastica, vestiare, centru pentru copiii aflati in risc de abandon scolar, camin cultural, biblioteca, terenuri de sport.

„Sunt sase terenuri de sport. Unul, aici, la centru, este cu nocturna, cu tribune, care ne incanta”, afirma primarul Temistocle Diaconu.

Pe un perete de-ai caminului cultural scrie mare ca „arta nu este o intamplare”. Este corect! si tot corect este ca, deloc intamplator, comuna vasluiana Padureni este onorata cu titlul de Sat Cultural al Romaniei 2018.

„Casa bunicilor este tabloul perfect care ilustreaza viata la tara de odinioara. Primaria a cumparat curtea impreuna cu aceasta casa construita din lut si acoperita cu stuf si a transformat-o intr-un muzeu”, relateaza Carmen Ciocan, jurnalist Digi24.

Cocheta si vesela, comuna Padureni primeste anual pe ulite si-n case sute de turisti straini. Povestea este frumoasa, iar primarul o ghideaza dupa o filosofie simpla, rar aplicata-n restul tarii.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.