O comuna din Satu Mare si-a castigat renumele de Mica Germanie. Arata ca un oras cochet, are o scoala moderna, camin de batrani si zona de agrement. Edilii au amenajat chiar si un parc industrial, in cadrul caruia ofera facilitati pentru investori. Reteta succesului sta in atragerea proiectelor cu finantare europeana.

Retele de canalizare si apa potabila, drumuri asfaltate si o sala de sport cu 180 de locuri – sunt cateva dintre investitiile facute cu bani europeni in comuna Petresti. Localitatea cu 1300 de oameni, majoritatea svabi, se lauda cu facilitati la care unele orase poate doar viseaza. Nu a fost insa usor.

Csaba Karadi, primarul comunei Petresti: „Acum 10-15 ani, ne-am dat seama ca din surse proprii nu prea avem ce sa facem multe si frumoase in comuna noastra si ne-am axat pe proiecte de finantare europene. in jur de 7 milioane de euro, deci o suma destul de mare.”

Bani care au fost folositi cu folos.

Adina Hajdu – directoarea scolii Gimnaziale „Dr. stefan Vonhaz” din Petresti: „scoala noastra in 2011 a fost renovata si a fost dotata cu table inteligente, table smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv doua lifturi pentru persoane cu dizabilitati.”

Autoritatile au amenajat pe 12 hectare si un parc industrial.

Otto Marchio – viceprimarul comunei Petresti: „Nu se plateste impozit pe teren, pe constructie, nu se plateste pentru autorizatia de constructie, plus ca in zona exista forta de munca calificata.”

Bani europeni au fost investiti si pentru distractia localnicilor.

Trei ani la rand Petrestiul a fost desemnat de Consiliul Judetean „cea mai curata si bine gospodarita comuna din judetul Satu Mare”.

Csaba Karadi – primarul comunei Petresti: „in primul an am primit premiu o masina nou-nouta. De atunci, in fiecare an, primim 10 mii de euro. Anul trecut am luat utilaje, tractor de tuns iarba, coasa, anul acesta am zis ca amenajam birourile, am schimbat calculatoarele.”

O singura problema intampina autoritatile: depopularea comunei. Multi dintre localnici au plecat in Germania, iar populatia este imbatranita, scrie Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.