Firma olandeză Mars One, înfiinţată cu scopul de a crea o viitoare colonie umană pe planeta Marte, s-a declarat în faliment, potrivit unui comunicat al firmei citat miercuri de EFE.

În comunicat, compania arată că o parte a firmei (Mars One Foundation) dedicată activităţilor nelucrative nu va fi afectată de faliment, precum nici proiectul său de a călători pe Marte.

Partea afectată, Mars One Ventures, şi-a suspendat cotaţia la Bursa din Frankfurt (Germania) în 2017, fiind acuzată de neîndeplinirea reglementărilor pe această piaţă de valori, când şi-a sporit numărul acţiunilor.

Compania a recunoscut că a acumulat o datorie de 1,1 milioane de franci elveţieni (puţin mai mult de 1 milion de dolari), exprimându-şi dorinţa de a ajunge la un acord cu creditorii ei pentru a putea fi soluţionată.

Încă de la înfiinţarea sa, în 2011, compania nu a fost legată în niciun moment de sectorul aerospaţial, ocupându-se mai mult de comunicare şi marketing şi vânzând documente privind selecţia viitorilor pasageri pe Marte şi trecerea lor prin programe de antrenament şi colonizare.

Compania a fost creată de inginerul Bas Lansdorp, care în 2013 a iniţiat un proces de selecţie deschis oricărei persoane care vrea să călătorească pe Marte şi la care s-au prezentat 200.000 de persoane, chiar dacă celor aleşi nu le era garantată întoarcerea pe Pământ odată ajunşi pe Marte.

Mars One are la dispoziţie o lună pentru a se retrage din procedura de faliment iniţiată la 5 februarie. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: www.mars-one.com