Comisia Europeana cere Guvernului roman sa nu blocheze selectia fostei sefe a DNA la sefia Parchetului european!

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa coopereze pentru desemnarea procurorului-sef european. Purtatorul de cuvant al CE, Margaritis Schinas, s-a referit explicit la activitatea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din justitie.

De asemenea, Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania si subliniaza ca aceasta trebuie sa repuna urgent procesul de reforma pe calea corecta.

in conferinta de presa cotidiana a CE, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas a spus ca tara noastra ar trebui sa se abtina de la luarea oricaror masuri care ar afecta negativ progresele realizate in ultimii ani.

“Asa cum am mai mentionat, Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept din Romania.

Desi nu comentam asupra procedurilor nationale, Comisia Europeana urmareste indeaproape aceasta situatie, deoarece vine in contextul procedurii de selectie in curs de desfasurare a procurorului general european. Este esential ca toti candidatii sa fie tratati corect in cursul acestui proces.

Prin urmare, Comisia face apel la Guvernul roman si la autoritatile de la Bucuresti sa respecte fara abateri principiul cooperarii sincere, prevazut in Tratatul UE, in ceea ce priveste procedura de selectie a procurorului-sef al Parchetului european. Toti candidatii trebuie sa poata parcurge toate etapele procedurii de selectie fara a fi impiedicati.

Comisia Europeana si-a manifestat deja preocuparile serioase cu privire la Sectiunea pentru cercetarea infractiunilor din sistemul judiciar in ultimul sau raport privind MCV privind independenta judiciara a acestui organism”, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Joi, Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa, in legatura cu aducerea in tara a fostului director FNI Nicolae Popa.

Potrivit unor surse judiciare, Kovesi are mai multe interdictii, ea neavand voie sa paraseasca tara si sa vorbeasca cu presa despre dosarul in care este cercetata. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

29 mar 22:14Cap Limpede