Statul are de primit un miliard de euro in urma dosarelor instrumentate de DNA, a declarat, marti, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Ea a spus ca, potrivit unui studiu european, inculpatii prefera sa petreaca timp in inchisoare, dar sa nu li se ia averea, iar acest lucru pare sa se confirme.

Kovesi a facut aceste declaratii la o dezbatere la care au luat parte magistrati si reprezentanti ai Fiscului, pe tema recuperarii prejudiciilor.

Ea a spus ca au fost facuti pasi importanti in privinta recuperarii prejudiciilor din dosarele penale.

„Trebuie sa avem in vedere ca nu doar condamnarea poate duce la prevenirea faptelor de coruptie, ci mai mult recuperarea prejudiciilor. Un studiu european arata ca un condamnat prefera sa stea mai mult in inchisoare, dar sa nu i se confiste averea. Lucru care pare sa se confirme in ultimul timp”, a afirmat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a spus ca 1 miliard de euro trebuie sa intre in bugetul statului, in urma investigatiilor desfasurate de DNA.

„in ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri si valori in valoare de peste 2 miliarde de euro. in cazurile in care judecatorii au pronuntat sentinte definitive de condamnare au dispus si confiscari. in cazurile in care instantele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au ramas definitive 992 de hotarari judecatoresti prin care instantele s-au pronuntat cu privire la confiscarea de bunuri in valoare de 1 miliard de euro, bani care trebuie sa intre efectiv in bugetul statului in urma investigatiilor DNA”, a explicat Kovesi.

De asemenea, a continuat sefa DNA, exista o tendinta a inculpatilor de a-si deschide conturi in alte state sau de a cumpara proprietati acolo, ea precizand ca DNA a sechestrat doua proprietati din Franta, doua imobile din Spania si a blocat conturi in Ciprru, Germania si Elvetia.

„Atunci cand vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din Romania. Am observat tendinta extrem de interesanta ca inculpatii obisnuiesc sa isi ascunda bunurile in strainatate ori in conturi off shore sau sa cumpere proprietati in alte state. Sau sa plece cu totul. Compartimentul de investigatii financiare infiintat in 2015 in DNA a acoperit si problema asta. 2016 a fost primul an in care DNA a sechestrat bunuri din alte state: doua proprietati in Franta in valoare de peste 3,5 milioane de euro, doua imobile in Spania de peste 500.000 euro si conturi blocate in Cipru, Germania Elvetia”, a adaugat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a explicat ca problema pentru care banii din confiscari nu intra efectiv in bugetul statului tine de modul in care sunt executate hotararile judecatoresti de catre institutiile competente.

„Problema pentru care banii nu intra efectiv in bugetul statului nu tine de legislatie, ci de modul in care se executa hotararile judecatoresti. Aceste hotarari trebuie respectate, mai departe sunt trimise institutiilor care au competente. Aceste institutii trebuie sa spuna ce probleme au in a executa efectiv hotararile judecatoresti. Aceste institutii trebuie sa se comporte ca un bun administrator, pentru ca sunt bani ai statului”, a adaugat sefa DNA.

Sursa: News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.