In anul 2008 a fost constituita o Comisie comuna parlamentara de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor. Seful Comisiei era atunci Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si membru PSD de marca la acel moment. Forin Iordache, fost ministru al Justitiei si Mihai Tudose, fostul premier au fost si ei membri in comisie.

Timp de doi ani de zile, cei 15 senatori si deputati au intors pe toate partile subiectul, s-au documentat, au cercetat si au concluzionat ca Parlamentul este vinovat pentru ca nu emite o lege clara cu privire la interceptari. Interesant este ca raportul comisiei de atunci a disparut intr-un mod suspect de pe site.

Am ajuns in anul 2018, iar legea clara cu privire la interceptari nu exista, iar Claudiu Manda iese public si spune ca mandatele de securitate nationala s-au realizat fara un temei legal, efectundu-se doar pe baza unui act administrativ. Pai si cine este de vina ca Parlamentul nu a dat o lege in acest sens? Ar fi trebuie sa legifereze SRI?

„In intervalul 2005-2016 au fost facute peste 311.000 de mandate. Ne gandim ca peste 6 milioane de oameni au fost interceptati in aceasta perioada. Cifra ar putea fi mai mare de atat. Toate aceste mandate sunt puse in aplicare de SRI, dar sunt si mandate puse in aplicare de DNA. Putem sa credem ca si pentru anii urmatori am putea sa vorbmi de inca 100.000 de mandate.”, mai spune Manda, care vrea sa ne faca sa credem ca si bunicii nostri de la tara au fost filati de ofiterii SRI.

Raportul din 2008 arata ca DNA avea dreptul sa obtina, verifice, prelucreze si stocheze informatii cu privire la fapte de coruptie, prevazute in legea 78/2000, doar ca nu avea in dotare aparatura tehnica necesara, deci nu putea primi niciun fel de solicitari pentru realizarea de interceptari. Sunt concluziile la care au ajuns deputatii si senatorii, membrii ai Comisiei Speciale de atunci, colegii lui Claudiu Manda. Acum acesta contrazice practic realitatea cu niste informatii puerile aruncate pe piata fara dovezi concrete. 6 milioane de romani interceptati, spune el.

Citeste mai mult pe bugetul.ro