Romania a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie, iar presiunea este deja foarte mare, scrie Politico Europe.

In urmatoarele luni, Romania va trebui “sa navigheze” intr-un peisaj politic si diplomatic agitat, de la Brexit, la alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru se intampla intr-un moment in care guvernul de la Bucuresti este acuzat de incercarea de a diminua lupta anticoruptie si de indeparta statul de la valorile UE, potrivit sursei citate.

Politico.eu a publicat un top al celor 19 romani a caror activitate trebuie urmarita in perioada in care tara noastra va asigura presedintia rotativa a Consiliului UE, pentru prima data de la aderarea in blocul comunitar.

Luminita Odobescu, ambasador permanent al Romaniei pe langa UE. “Ne vom confrunta cu multe provocari”, a declarat diplomatul pentru Politico. “Fereastra legislativa este destul de limitata, in timp ce avem o multime de dosare importante pe masa”. Ea a promis ca presedintia romana va fi “gata si angajata” sa inceapa lucrul la viitoarele relatii dintre Marea Britanie si UE.

Luminita Odobescu este diplomat cu expertiza in domeniul energiei, uniunii economice si monetare, fiscalitate si comert – a condus negocieri pe marginea acestor probleme in timpul discutiilor de aderare.

Corina Cretu este comisar european pentru politica regionala. Este membra a Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, iar in calitate de vicepresedinte al Parlamentului European si deputat in Parlamentul European, se bucura de o imagine buna la Bruxelles.

Achim Irimescu este seful Departamentului pentru Agricultura si Siguranta Alimentara din cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislatiei generale a UE privind produsele alimentare – legislatia privind modul in care societatile publica informatii despre produsele lor. De asemenea, el este si purtatorul de cuvant al Romaniei al Comitetului Special pentru Agricultura (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.

Dana Manescu este coordonator social media si comunicare vizuala la Comisia Europeana. in calitate de eurodeputat al presedintiei romane, sarcina Danei Manescu va fi sa sublinieze activitatea tehnica a guvernului roman si sa promoveze in acelasi timp brandul tarii, incercand “sa evite politica interna toxica a tarii si coruptia”, scrie politico.eu.

Siegfried Muresan este eurodeputat PNL si purtator de cuvant al PPE. in calitate de membru al Parlamentului European, Muresan este si vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru bugete. Muresan are legaturi stranse cu Germania, lucrand in calitate de consilier al presedintelui Comitetului pentru afaceri europene al Bundestagului.

Ana Gradinaru este manager de comunicare la Facebook. Gradinaru a fost consilier al vicepresedintei Comisiei Europene, Neelie Kroes, si s-a ocupat de comunicarea in situatii de criza din ultimul an, incercand sa atenueze revoltele deputatilor fata de scandalurile privitoare la agresiune sexuala, continutul terorist si fenomenul fake news. Gradinaru are dubla cetatenie romano-franceza si a intrat in politica UE in calitate de stagiara in biroul lui Kroes, comisarul olandez care a elaborat o mare parte din planurile initiale pentru piata unica digitala europeana si a facut parte din campania Comisiei de a termina mobilitatea tarifelor de roaming in Europa.

Valentina Pop este unul dintre cei mai importanti jurnalisti romani de la Bruxelles, in prezent scriind pentru Wall Street Journal.

Marian Jean Marinescu este deputat in Grupul PPE si joaca un rol extins in cadrul legislatiei aviatice de la Bruxelles. Marinescu este printre primii membri ai Parlamentului Romaniei trimisi la Bruxelles dupa aderarea la UE in 2007. in prezent, inginerul aerospatial este coordonator al PPE privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Stefan Staicu este responsabil pentru domeniul sanatatii in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE.

Cristian Busoi este eurodeputat PNL, membru in Comisia pentru industrie, cercetare si energie din Parlamentul European.

Adina Valean a fost presedintele Comitetului pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European din ianuarie 2017, directionand lucrarile privind probleme controversate, cum ar fi politica in domeniul climei, sanatatii si substantelor chimice periculoase. La fel ca Busoi, Valean este membru al Partidului National Liberal si al grupului PPE. inainte de alegerea sa ca presedinta a Comisiei ENVI, Valean a fost vicepresedinte al Parlamentului European.

Cosmin Boiangiu, diplomat de cariera, este ambasadorul adjunct al Romaniei pe langa UE. Acesta va fi responsabil de conducerea lucrarilor Consiliului privind toate politicile legate de energie, clima, transport, agricultura si competitivitate. inainte de a-si asuma rolul la Bruxelles in aprilie 2016, Boiangiu a fost ambasadorul Romaniei in Slovenia. inainte de aceasta, el a fost responsabil de gestionarea relatiilor Romaniei cu Natiunile Unite in cadrul ministerului de externe.

Doru Frantescu, fondatorul VoteWatch Europe, o organizatie independenta care compileaza date despre comportamentul voturilor guvernelor UE si a membrilor Parlamentului European. Instrumentele sale de extragere a datelor si de analiza au fost initial elaborate in 2009 pentru a informa publicul in contextul alegerilor pentru Parlamentul European. Frantescu este, de asemenea, membru al Aliantei Europene de Inteligenta Artificiala.

Mihaela Pop si Raluca Anghel sunt purtatorii de cuvant ai Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE. Anghel s-a alaturat serviciului diplomatic al Romaniei din Parlamentul European, unde a lucrat in calitate de consilier timp de patru ani, urmand sase ani la Microsoft in calitate de manager de comunicare.

Ramona Nita, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan sunt responsabili cu politica digitala in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE, arata stirileprotv.