Sfantul si Dreptul Iov, pomenit in calendarul crestin ortodox la 6 mai, se tragea din semintia lui Avraam, fiu din fiii lui Isav. Sfantul era deosebit de bogat, fiind foarte temator de Dumnezeu. Era om adevarat, fara prihana, drept si credincios, departandu-se de tot raul.

El avea sapte fii si trei fete. Iar fiii sai, vazandu-l pe tatal lor ca face milostenie vesnic la mii de saraci, au inceput sa faca la fel; si multi oameni erau chemati la masa si ei slujeau la masa celor necajiti.

Acest om al lui Dumnezeu, Sfantul si Dreptul Iov aducea in fiecare zi jertfa de curatire, cum se aduceau jertfe sangeroase atunci, pentru ca nu cumva copiii sai, fiind tineri, sa fi gresit ceva cu gandul lui Dumnezeu.

Este personajul principal al Cartii lui Iov, scriere ce face parte din Sfanta Scriptura, care descrie viata si incercarile la care a fost supus.

Desi Iov era drept si credincios, Dumnezeu i-a ingaduit ingerului intunericului, Satan, sa-l puna la incercare, lasandu-l pe diavol sa abata asupra lui nenorocirea, asa cum se arata in Sfanta Scriptura: „Si Domnul a zis catre Satan: Te-ai uitat la robul Meu Iov, ca nu este nici unul ca el pe pamant fara prihana si drept si temator de Dumnezeu si care sa se fereasca de ce este rau?” (Iov 1,8).

„Dar Satan a raspuns Domnului si a zis: Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? N-ai facut Tu gard in jurul lui si in jurul casei lui si in jurul a tot ce este al lui, in toate partile si ai binecuvantat lucrul mainilor lui si turmele lui au umplut pamantul? Dar ia intinde mana Ta si atinge-Te de tot ce este al lui, sa vedem daca nu Te va blestema in fata!” (Iov 1, 9-10-11).

„Atunci Domnul a zis catre Satan: Iata, tot ce are el este in puterea ta; numai asupra lui sa nu intinzi mana ta. Si Satan a pierit din fata lui Dumnezeu” ( Iov 1,12 ).

I-au fost spulberate atunci averile, apoi i-au murit fiii si fiicele, in cele din urma a fost incercat cu o boala cumplita in urma careia a fost parasit de sotie si certat de prieteni pentru ca nu-si recunostea greselile si faradelegile care, in judecata lor, dezlantuisera mania lui Dumnezeu impotriva lui.

Ajunsese sa stea Dreptul Iov, cel care mai inainte aducea jertfa lui Dumnezeu pentru gandurile rele pe care ar fi putut sa le aiba copiii lui, pe o gramada de gunoi si cu un ciob isi astampara ranile, iar pe Dumnezeu nu l-a hulit.

In cele din urma atata s-a umilit incat spunea catre Domnul sau: „Din spusele unora si altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut. Pentru aceea, ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si in cenusa”. (42; 5-6)

Pentru aceasta rabdare si smerenie Dumnezeu ii ridica toate incercarile si ii daruie toate cate le avusese mai inainte, pentru ca Sfantul si Dreptul Iov a mai trait dupa aceea inca 140 de ani, si a vazut, asa cum se arata in Sfanta Scriptura, pe fiii sai, si pe fiii fiilor sai, pana la al patrulea neam

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.