Cine a fost Sfanta Macrina, pomenita astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Sfanta Macrina a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa si s-a nascut in anul 327.Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit. Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca:

"Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte."

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra. Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigoriede Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi. Cu putin inainte de ceasul iesirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel:

"Stapane Atotputernice Doamne, Carele dai odihna trupurilor noastre prin somnul mortii pentru o vreme, Tu iara le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iarta-mi mie pacatele mele, Stapane Doamne lisuse Hristoase, si da-mi mie cu suflet curat sa ies inaintea Ta din acest trup stricacios, daruieste-mi mie ca sufletul meu fara de pacat sa se inalte, ca tamaia inaintea Ta."

Dupa aceea s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, fata si inima, si si-a dat sufletul. Tot in aceasta zi, facem pomenirea: - Sfantului Cuvios Die, facatorul de minuni; - A patru Sfinti Sihastri; - A Sfantului Teodor, arhiepiscopul Edesei; - Aflarea moastelor Sfantului Cuvios Serafim de Sarov. Sursa: calendarortodox.ro
19 iul 09:56Cap Limpede
Loading...