Centralele solare vor pierde o treime din subventia acordata de stat pentru functionarea lor de la anul pentru ca la nivelul reglementatorului din energie se considera ca sunt deja prea profitabile, potrivit presedintelui ANRE, Nicoale Havrilet.

Astfel, cele 6 certificate verzi pe care un producator de energie fotovoltaica le primeste pentru fiecare MWh livrat in retea se vor reduce la doar 4 daca rezultatul monitorizarii pe fotovoltaic din acest an va releva ca exista supracomensare.

„Pe tot parcursul acestui an vom monitoriza piata centralelor solare. Avem insa indicii clare ca exista supracompensare pe aceasta piata dar nu se poate face nimic mai inainte de raportul de monitorizare care va fi publicat la sfarsitul acestui an. Mai exista o varianta, sa se modifice legea compensarii, in sensul ca monitorizarea sa se faca la sase luni. Stiu ca exista o initiativa in acest sens la nivelul grupurilor parlamentare, dar nu este inca nimic redactat”, a precizat Havrilet.

2013 este primul an incare se face o monitorizare a pietei de centrale fotovoltaice pentru ca, pana acum, nu a fost nevoie intrucat capacitatea instalata era foarte redusa.

Ce s-a constatat de catre reglementator este ca operatorii de centrale fotovoltaice primesc un sprijin mult prea mare de la stat pentru a produce energie. Practic, cu 6 certificate verzi primite pentru fiecare MWh livrat in retea, o centrala fotovoltaica este pe profit chiar mai inainte de a-si vinde propriu-zis curentul pe piata.

Productia de energie curata este „subventionata” in Romania prin sistemul certificatelor verzi,cei mai recompensati fiind producatorii de energie eoliana si fotovoltaica. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem iar una solara 6 certificate verzi. Pretul unui asemenea certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 57 de euro.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.