Antioxidantii sunt compusi naturali care protejeaza organismul de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care (daca nu sunt tinuti sub control de antioxidanti) afecteaza celulele, sistemul imunitar si pot duce la diverse boli, precum cele de inima, la cancer sau alte boli degenerative. Radicalii liberi sunt considerati de oamenii de stiinta si o cauza a procesului de imbatranire si de asemenea cauza numeroaselor boli mentale ce apar din cauza numarului prea mare de radicali liberi in raport cu numarul prea mic de antioxidanti.

Organismul produce singur antioxdanti – cei mai puternici sunt reprezentati de 4 enzime: superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza – dar pentru ca acestia nu sunt suficienti trebuie sa ne aprovizionam cu antioxidanti din alimente.

Specialistii au stabilit o masura a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numita ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului), in functie de cantitatea de anti-oxidanti care este continuta in diverse plante. Iata care sunt cele mai sanatoase 50 de alimente in conformitate cu scala ORAC (unitati / 100 g produs) de care trebuie sa tina cont orice persoana atunci cand isi stabileste regimul alimentar:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here