Un cutremur cu magnitudinea 4,6 s-a produs, miercuri la pranz, in zona seismica Vrancea. Seismul este cel mai puternic inregistrat de la inceputul acestui an si a fost resimtit si la Bucuresti.

Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora 12:24.

Cutremurul, – cu magnitudinea 4.6 pe scara Richter – s-a produs la adancimea de 140 de kilometri.

Initial, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a anuntat ca seismul a avut magnitudinea 4,7 si s-a produs la adancimea de 157,5 kilometri, dar ulterior aceste coordonate au fost revizuite.

Cutremurul a avut loc in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu (41 kilometri), Covasna 45 kilometri), Slanic-Moldova (52 kilometri), Targu Secuiesc (55 de kilometri) si Odobesti (56 de kilometri).

Cutremurul din Vrancea produs miercuri la pranz, cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, se incadreaza in categoria seismelor moderate si nu poate fi considerat un pre-soc pentru un cutremur mare, sustine Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

„Este cel mai mare cutremur din acest an, care a aparut dupa o pauza de cinci luni. Ultimul cutremur cu magnitudine de peste 4 a fost la sfarsitul lunii octombrie 2017 si era de asteptat sa apara un cutremur de acesta, moderat il numim noi, pentru ca Vrancea genereaza astfel de cutremure destul de frecvent, de la o luna la alta, si el a mai eliberat cumva energia acumulata in ultimele luni. Nu trebuie sa ne ingrijoreze. El se incadreaza foarte bine in ceea ce ne asteptam noi pentru zona Vrancea, la scara aceasta de cutremure moderate. Trebuia cumva sa vina pentru ca altfel putea sa fie o problema, daca era o pauza mai mare de cutremure de acest gen”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Mircea Radulian.

El a precizat ca seismul de 4,6 din Vrancea nu spune nimic deosebit despre eventualitatea producerii unui cutremur mare, acesta fiind greu de prevazut.

„Este normal ca a aparut si parerea mea este ca nu inseamna nimic deosebit, dar stiti ca un cutremur mare poate sa vina oricand. Este greu de prevazut, dar parerea mea este ca el nu poate fi considerat un pre-soc pentru un cutremur mare. Este un cutremur destul de obisnuit pentru zona Vrancea si nu trebuie sa ne ingrijoram”, a adaugat acesta.

Radulian nu exclude aparitia unor replici dar in mod evident acestea vor avea o magnitudine mai mica.

„S-ar putea sa apara si replici dar nu deosebite, evident mai mici decat acesta, si oricum cateodata in Vrancea mai apar doua trei cutremure grupate intr-o zi doua, poate sa apara, dar e putin probabil sa fie mari ca acesta. in ceea ce priveste revizuirea magnitudinii s-ar putea sa mai facem o revizuire, in maximum o ora. Deocamdata s-a facut manual pe un numar de statii, dar noi avem o retea destul de mare, 150 de statii, si atunci vom mai face inca o revizuire finala, chiar cu toate datele. Acum a fost una ca sa avem o estimare cat mai rapida”, a precizat Radulian.

intr-un interval de aproximativ o ora de la producerea seismului de miercuri, specialistii Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) au revizuit, de trei ori, magnitudinea cutremurului din judetul Vrancea. Ultima revizuire indica un seism de 4,6 pe scara Richter.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.