Acasă Sanatate Medicul japonez Shigeaki Hinohara, cel mai longeviv medic din lume, si-a dezvaluit...

Medicul japonez Shigeaki Hinohara, cel mai longeviv medic din lume, si-a dezvaluit secretele anti-imbatranire

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul japonez Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume, avand 103 ani si desi i s-a sugerat de mai multe ori sa iasa la pensie a refuzat de fiecare data. De altfel, este foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferinte, munca la spital, blogul personal.

Din anul 1941 el isi trateaza pacientii la Spitalul International St. Luke din Tokyo si tine cursuri la Colegiul St. Luke. De la varsta de 75 de ani si pana in prezent, dr. Hinohara a publicat in jur de 150 de carti, intre care cea intitulata „A trai mult, a trai bine” (Living Long, Living Good) s-a vandut in peste 1,2 milioane de exemplare. Ca fondator al miscarii „Noii varstnici”, medicul ii sfatuieste pe oameni cum sa traiasca o viata lunga si fericita, dovada ca acest lucru este posibil fiind el insusi, noteaza safiisanatos.

Iata care este reteta longevitatii si a sanatatii, dezvaluita de acest medic remarcabil intr-un interviu acordat revistei Japan Times:

1. Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe

“Energia vine din starea de bine, nu din a manca si a dormi mult. Toti ne amintim cum, cand eram copii, ne luam cu joaca, uitand adesea sa mancam sau sa dormim. Sunt convins ca si ca adulti putem sa pastram aceeasi atitudine. E mai bine sa nu ne stresam corpul cu prea multe reguli fixe.”

2. Mentineti-va greutatea normala

“Toti oamenii care traiesc mult, indiferent de rasa, nationalitate sau sex, au un lucru in comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceasca de cafea, un pahar cu lapte si un suc de portocale, la care adaug o lingura de ulei de masline. Uleiul de masline este foarte bun pentru artere si imi mentine pielea sanatoasa. Masa de pranz consta din lapte si cateva fursecuri sau nimic, daca sunt prea ocupat cu munca. La cina mananc vegetale cu putin peste si orez, iar de doua ori pe saptamana mananc cate 100 de grame de carne slaba”.

3. Planificati-va activitatile

“Intotdeauna imi planific dinainte ce voi face. In momentul de fata, agenda mea e plina. E vorba de cursuri, prelegeri, conferinte si munca in spital. Totusi, in 2016 mi-am propus sa ma si distrez putin: o sa merg sa asist la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Dupa parerea mea, nimeni n-ar trebui sa iasa la pensie, dar daca altfel nu se poate, asta ar trebui sa se intample cu mult mai tarziu de 65 de ani. La noi, varsta actuala de pensionare, care este de 65 de ani, a fost stabilita cu un secol in urma, cand speranta de viata in Japonia era de 68 de ani si pe atunci numai 125 de japonezi implinisera varsta de 100 de ani. Astazi, femeile japoneze traiesc in jur de 86 de ani, barbatii in jur de 80, iar in tara exista 36.000 de centenari. Se estimeaza ca in 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu varsta peste 100 de ani”.