Cedează sau nu Dăncilă? Cum ar putea pierde PSD puterea prin remanierea guvernului...

Viorica Dăncilă este sub mare presiune din partea lui Liviu Dragnea și a acoliților lui, care încearcă din răsputeri să o convingă de utilitatea restructurării guvermului. Toată schema implică de fapt numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei. Un nou vot în Parlament ar putea duce la trântirea Guvernului PSD, în condiţiile în care majoritatea parlamentară va fi şi mai şubredă după alegerile din 26 mai.

Liviu Dragnea încearcă din răsputeri să o convingă pe Viorica Dăncilă să recurgă la varianta restructurării Guvernului, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l numească pe Eugen Nicolicea, unul dintre oamenii săi fideli, ministru al Justiţiei, susţin surse citate de adevărul.ro. Argumentul lui Dragnea: PSD a dovedit că are majoritate în Parlament la modificarea Codurilor penale şi la numirea judecătorilor CCR. Premierul nu a acceptat „oferta“ liderului PSD, pe motiv că un vot pentru restructurarea Guvernului este mult mai riscant.

În primul rând, majoritatea PSD-ALDE din Parlament este oricum şubredă. Codurile penale au trecut cu sprjinul UDMR, iar la numirea noilor judecători CCR au contribuit minorităţile naţionale şi haosul Opoziţiei, care nu a reuşit să vină cu o propunere comună.

Un vot pentru restructurarea Guvernului poate fi programat abia după alegerile europarlamentare, căci senatorii şi deputaţii PSD nu mai pot fi mobilizaţi pentru un vot în Parlament în ultima săptămână de campanie electorală. Potrivit tuturor sondajelor, PSD va scoate un rezultat considerabil mai mic la scrutinul european comparativ cu alegerile parlamentare. PSD e cotat în intervalul 25% - 32%, în condiţiile în care în decembrie 2016 a obţinut peste 45%. Un scor de 30% obţinut de PSD la alegerile europarlamentare va genera o resetare a majorităţii parlamentare: mai mulţi deputaţi PSD sunt deja cu bagajele făcute şi vor trece la Pro România, partidul lui Victor Ponta, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Raţionamentul e umătorul: prăbuşirea electorală a PSD nu le mai poate asigura un nou mandat în Parlament, aşadar se reorientează către un partid în ascensiune, condus de fostul lor coleg, Ponta.

Un vot pentru restructurarea Guvernului ar fi ocazia perfectă pentru răzvrătiţii din PSD să părăsească partidul, deci să pună umărul decisiv la dinamitarea coaliţiei PSD-ALDE. În cazul în care restructurarea Guvernului nu ar trece de Parlament, Executivul Dăncilă nu ar fi automat demis, însă votul ar confirma că PSD nu mai are majoritate. O moţiune de cenzură ar duce imediat la trântirea Guvernului, deci PSD ar pierde Puterea chiar pe mâna lui Liviu Dragnea.

CEDEAZĂ DĂNCILĂ?

DA, IAR SE FACE PREŞ ÎN FAŢA FLAUŞATULUI
NU, S-A SĂTURAT ŞI EA SĂ FIE PROASTA DE SERVICIU
16 mai 20:53Cap Limpede
Loading...