Acasă Stirile zilei De ce a revenit Dalai Lama la hrana nevegetariana?

De ce a revenit Dalai Lama la hrana nevegetariana?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Liderul budistilor din Tibet, Dalai Lama si-a spus in premiera concluzia despre mancare, precizand ca mananca doar carne care nu contravine practicii sale spirituale.

„In prezent, eu mananc carne exceptand cazurile cand aceasta contravine practicii mele spirituale. Acelasi lucru il pot spune despre multi tibetani care au urmat exemplul meu si care au avut aceeasi soarta”…

Incepand din 1965, Dalai Lama mananca numai hrana vegetariana. El a renuntat nu numai la carne, dar si la peste si oua. Unii prieteni indieni i-au relatat lui Dalai Lama despre importanta completarii dietei vegetariene cu o cantitate mare de lapte si diferite alune. El le-a urmat sfatul si dupa 20 de luni s-a imbolnavit destul de grav. Ca urmare, Dalai Lama a revenit la hrana nevegetariana!

Nu poate aprecia

In vara anului 2011, liderul budistilor din Tibet a vizitat Australia si a participat la filmarile show-ului culinar „Master Chef Australia” in calitate de invitat special al emisiunii. La acest show Dalai Lama a gustat cateva feluri de mancare, printre care curry specific regiunii Sri Lanka, legume cu tofu, supa cu taitei si gnocchi cu ciuperci si cascaval.

Insa el a mentionat ca nu poate aprecia aceste mancaruri deoarece calugarii budisti trebuie sa fie recunoscatori pentru orice mancare si nu dreptul moral sa aiba preferinte in privinta alimentelor. Liderul spiritual al Tibetului a relatat invitatilor emisiunii ca ii plac alimente simple, cum ar fi painea, branza, ciupercile si verdeata, printre care coriandrul.

Dalai Lama s-a nascut in satucul Taktser din nord-estul Tibetului. Taktser era o comunitate rurala si alimentele de baza erau faina de grau, tsampa, faina prajita de orz, carnea si untul, iar bauturile obisnuite erau ceaiul cu unt si braga din orz „chang”.

Inainte de 1959, cand liderul budistilor tibetani a fost exilat in India, el a fost delegat al Adunarii Reprezentantilor Poporului din China. In 1954 Dalai Lama s-a aflat 10 saptamani la Pekin, unde a asistat la manifestari politice si banchete nesfarsite. „Eu consider ca la aceste banchete gigantice mancarea era destul de buna, cu toate ca ma cutremur si acum la gandul ca ouale pastrate o suta de ani sunt delicatese. Mirosul lor era absolut insuportabil”. La unul din aceste banchete Dalai Lama discuta cu unul din politicieni alimentele vegetariene. Politicianul afirma ca ouale nu pot fi considerate hrana vegetariana.

In autobiografia sa Dalai Lama scrie ca budistii au opinii diferite in privinta consumului carnii, insa pentru majoritatea tibetanilor, carnea este o necesitate. In marea parte a Tibetului clima este foarte aspra si cu toate ca este multa mancare, ea nu este diversificata, de aceea pentru sanatate trebuie sa se consume carne.

Sursa: evz.ro