Ziua de 9 mai este una dintre cele mai controversate date din calendar. Potrivit comunicatelor oficiale, azi am avea de serbat trei evenimente: Ziua Independentei, Ziua Victoriei Natiunilor Unite asupra Germaniei naziste si Ziua Europei. in realitate, insa, in mod legitim, azi serbam doar Ziua Europei.

Potrivit istoriografiei comuniste, in data de 9 mai, Romania ar trebui sa serbeze Ziua Independentei. insa, in realitate, nici unui roman care a trait in perioada 1877 – 1948 nu i-ar fi trecut prin cap ideea nastrusnica de a serba Ziua Independentei in 9 mai. Ce s-a intamplat in 9 mai 1877? De cateva zile, artileria turceasca de la Vidin bombarda satele romanesti de peste Dunare, iar artileria romaneasca de la Calafat raspundea prin bombardarea fortificatiilor de pe malul otoman al fluviului.

in 9 mai 1877, deputatul Vasile Boerescu a adresat o interpelare parlamentara ministrului roman de Externe, Mihail Kogalniceanu. Vasile Boerescu dorea sa stie daca Romania a devenit independenta fata de Imperiul Otoman. Mihail Kogalniceanu a raspuns ca da, Romania este de fapt independenta.

Atunci, Camera Deputatilor a votat o motiune pentru declararea independentei de stat. A doua zi, motiunea a fost votata si in Senat, iar in 10 Mai 1877, principele domnitor Carol I al Romaniei a semnat actul de independenta care a intrat imediat in vigoare.

10 Mai 1877 este, astfel, adevarata Zi a Independentei. Ziua a fost aleasa pentru semnificatia ei deosebita: in 10 Mai 1866, Carol I devenise domnitor al Principatelor Unite, pe care le-a transformat in Romania. si tot in 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat drept primul Rege al Romaniei. Nimanui nu i-ar fi trecut prin cap, pana la instaurarea comunismului, sa serbeze Ziua Independentei in 9 mai. Comunistii insa au falsificat aceasta zi istorica si au mutat in 9 mai serbarea independentei, pentru a goli de semnificatie ziua regala de 10 Mai, dupa cum remarca Neagu Djuvara.

O alta semnificatie a zilei de 9 mai ar fi victoria Natiunilor Unite impotriva Germaniei naziste. in realitate, insa, Germania nazista a capitulat in 8 mai 1945. Toate tarile din Occident celebreaza sfarsitul razboiului in 8 mai. Doar Stalin a dat ordin sa fie celebrata aceasta zi in 9 mai, pentru ca la Moscova, situata pe alt fus orar decat Berlinul, trecuse de miezul noptii. insa in dreptul international exista un principiu, exprimat prin dictonul latin ”Locus regit actum”. Acesta arata ca ziua instaurarii pacii in Europa este 8 mai, nu 9 mai.

Cea de-a treia semnificatie a zilei de 9 Mai este Ziua Europei. in 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea unificarea Europei. Primul pas a fost formarea unei Comunitati a Carbunelui si Otelului, care este precursoarea Uniunii Europene de azi. De aceea, adevarata si singura semnificatie reala a zilei de 9 Mai este aceea de sarbatoare a unitatii europene.

Sursa: RFI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.