Acasă Utile Ce efect are in corpul tau consumul unui castravete murat in fiecare...

Ce efect are in corpul tau consumul unui castravete murat in fiecare zi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Castravetii murati nu numai ca au un gust grozav si ne satisfac poftele din miezul noptii, dar si contribuie la mentinerea starii de sanatate mintale, scrie Smithsonianmag.com.

Muraturile sunt alimente fermentate, deci contin probiotice, bacterii bune care ajuta la mentinerea tranzitului intestinal. Mai departe, acest aspect contribuie, spun psihologii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite, la ameliorarea simptomelor de anxietate.

Totodata, muraturile, dar nu numai, ajuta la reducerea nivelului de stres si pot chiar sa intareasca sistemul imunitar.

Concluziile lor se bazeaza pe raspunsurile a 710 persoane, care au completat un chestionar ce cuprindea intrebari legate de consumul, pe o perioada de 30 de zile, a diverse alimente si bauturi fermentate, printre care castraveti murati, varza si alte legume murate, vin, bere, cidru, iaurt, kefir, branzeturi etc.

Specialistii au constatat ca exista o stransa legatura intre consumul de alimente bogate in probiotice si nivelul de anxietate resimtit. in cazul subiectilor care, la inceputul experimentului, prezentau o stare anxioasa, s-a observat o reducere a anxietatii la finalul cercetarii, ca urmare a consumului de muraturi si alte alimente fermentate. Totodata, participantii au devenit mai optimisti si mai putin nervosi.

Desi oamenii de stiinta nu au o explicatie clara asupra acestui fenomen, e posibil ca microbiomul – populatia de microorganisme si bacterii care traiesc in mod natural in intestine – sa  fie implicat in aceasta ecuatie.
Studii efectuate anterior pe animale de laborator au relevat ca sistemul digestiv sanatos, in special bacteriile bune care populeaza intestinele, poate avea un impact semnificativ asupra starii de bine.

„Cercetarile pe soareci ne-au aratat ca probioticele din alimente contribuie la mentinerea starii psihice: animalele au prezentat o tendinta de ameliorare a depresiei si anxietatii. E ca si cum le-am fi administrat antidepresive”, spune Matthew  Hilimire, psiholog si coautor al studiului.

Aceste bacterii „bune” pot creste nivelul unei substante chimice din creier numita GABA, care are rolul de a controla reactiile anxioase. De asemenea, aceasta substanta imita actiunea bonzodiazepinelor, medicamente care sunt utilizate de regula pentru inlaturarea anxietatii si sedare.

„Mi se pare fascinant modul in care microorganismele din intestine influeteaza atat de mult mintea”, a adaugat Hilimire.

Desi cercetatorii sunt incantati de aceasta descoperire – poate si un pic surprinsi –, mai sunt necesare studii suplimentare, de mare amploare, care sa demonstreze cu certitudine ca probioticele pot avea acelasi efect precum antidepresivele.

Concluziile studiului au fost publicate in revista stiintifica Psychiatry Research.

Sursa: CSID