Crestinii romano-catolici si protestanti se pregatesc sa serbeze Pastele. In aceasta seara ei se vor aduna in biserici la slujba numita Vigilia, adica privegherea pascala sau slujba Invierii Domnului, cand vor primi vestea ca Christos a inviat. In Transilvania, unde confesiunile protestante si cea romano-catolica sunt mai raspandite, exista o serie de traditii aparte precum udatul si oferirea Cinei Domnului in biserici.
Oamenii au pregatit oua rosii si preparatele traditionale din carne de miel, precum si prajituri si cozonaci. In Transilvania exista si o serie de obiceiuri speciale pentru aceasta sarbatoare. In biserici, preotii vor oferi credinciosilor un amestec de paine si vin care nu este euharistie, ci este Cina Domnului din traditia protestanta imprumutata si de celelalte comunitati. De asemenea, in multe sate este pastrata si traditia udatului adusa de sasi si preluata de maghiari, apoi si de romani. Fetele de maritat si tinerele doamne sunt stropite cu apa de izvor sau cu parfum de catre tinerii udatori rasplatiti cu vin si cozonac. Ritualul este deopotriva unul de purificare si de fertilitate.
Realizator: Sasii din Transilvania, majoritatea protestanti ai Bisericii Evanghelice augustane, vor merge la slujbele religioase in bisericile fortificate din comunitatile in care inca mai sunt numerosi. Biserica sasilor din Transilvania mai are doar putin peste 12.500 de enoriasi, concentrati in judetele din centrul tarii. In Banat, la Timisoara, la Domul Catolic din Piata Unirii, Vigilia Pascala va fi oficiata ca in fiecare an in patru limbi: latina, romana, maghiara si germana.
sursa: RADOR