Probabil ca ati auzit despre traditia germanilor de a acorda o atentie deosebita sparanghelului. Astfel ca de indata ce, pe marginea drumurilor, apar primele indicatoare si tarabe tipice, germanii stiu ca a inceput sezonul sparanghelului.

Pretutindeni in Germania se vinde leguma mult indragita si sanatoasa si multe restaurante ofera creatii proprii. In landul Renania de Nord – Westfalia exista chiar un „drum al sparanghelului”, care uneste 140 de producatori. Germanii sunt ahtiati dupa sparanghel. Poate si pentru ca sezonul e scurt. Acesta incepe la mijlocul lunii aprilie si se sfarseste pe 24 iunie. Tijele albe se sorteaza in functie de calitate, lungime, grosime si prospetimea varfurilor – cele mai indragite. Anul trecut, un kilogram de sparanghel alb a costat in medie 6,70 euro.

Preturile sunt, insa, mai piperate la inceput de sezon. Regina legumelor se serveste in mod traditional cu unt topit sau cu sos Hollandaise, cartofi fierti si sunca. Exista insa si numeroase alte retete: supa crema, omleta sau Quiches. La sparanghel se consuma un vin alb sec si usor. Chiar din antichitate, sparanghelul era considerat a fi o delicatesa.

Cronicarul roman Marcus Porcius Cato a descris, in lucrarea „De Agricultura”, modul in care era cultivat sparanghelul. La porunca Regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, sparanghelul a fost cultivat la Versailles in secolul XVII. Iar in 1852 a inceput productia conservelor de sparanghel la Brunswick. Sparanghelul creste in valuri lungi de pamant sub o folie de plastic. Spre deosebire de sparanghelul verde, cel alb trebuie recoltat inainte sa iasa din pamant.

Recolta necesita mult efort, fiecare radacina tebuie extrasa manual, cu o furca speciala. Mii de lucratori sezonieri – in special din Romania si Polonia – au recoltat in 2017, in Germania, nu mai putin de 127.800 t de sparanghel alb. Fiecare regiune producatoare de sparanghel din Germania alege primavara o Regina a Sparanghelului.

Adesea acestea sunt frumoasele fiice ale fermierilor. In Renania de Nord – Vestfalia fetele trebuie sa aiba varste cuprinse intre 18 si 25 de ani. Iar in localitatea bavareza Schrobenhausen poate fi vizitat un muzeu dedicat delicioasei legume, datand din 1985, unic in Europa, din care cei interesati pot afla o serie de detalii legate de istoria, cultivarea, recoltarea si proprietatile plantei miraculoase.

Sparanghelul este un protector al inimii, fiind lipsit de colestelor si folosit in alimentatia persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala sau alte boli de inima.

Datorita continutului de acid folic dur si vitamina D, sparanghelul stimuleaza asimilarea calciului in oase si previne osteoporoza. Mai mult, el ajuta la vindecarea fracturilor si contribuie la mentinerea echilibrului florei benefice a organismului.

sursa: RADOR

Loading...