Romanii consuma in minivacanta de 1 mai zeci de milioane de mititei, insa putini stiu cum s-au modificat retetele micilor preparate in ultima vreme. O echipa Pro TV a mers la cumparaturi si a gasit carnati de curcan. Suna de-a dreptul dietetic, dar cu un continut de numai 4 la suta de carne provenita de la aceasta pasare. Ori mici cu cel putin zece aditivi.

Punem sub lupa eticheta unor alimente pe care oricine le-ar cumpara pentru un gratar. Carnatii. in laboratorul lui Costel Stanciu, de la Asociatia Pro Consumatori, 116 sortimente de carnati au fost analizate. Doar 8% dintre produse aveau carne 85%. Reteta originala. Iar un singur produs o continea integral. Avem deci sperante!

Dar pe cele mai multe etichete de carnati proaspeti sunt toate combinatiile chimice pe care omenirea le-a inventat de-a lungul ultimilor 20 de ani. Standardul de stat din 1964, care cerea in carnati doar din carne, slanina, sare si condimente naturale, a fost abrogat in 1998. in favoarea standardului de firma, adica fiecare producator are dreptul sa vina cu reteta lui.

Romania a incercat sa includa mititeii pe lista produselor traditionale. Care nu au voie sa contina aditivi. fara aditiv. Reteta originala este insa cu bicarbonat de sodiu – responsabil, de altfel, pentru gustul specific. Pana la urma, Comisia Europeana a spus DA. Noi insa nu ne-am tinut de treaba pana la capat.

Producatorii, spune Costel Stanciu, au denaturat foarte mult produsul adaugand monoglutamat de sodiu, cosenila – acel praf obtinut dintr-o insecta din America de Sud care da culoarea rosu intens.

Sursa: Protv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.