Pompierii din Timis care au participat la interventia de la incendiul din Parcul National Domogled-Valea Cernei  au fost tratati timp de o saptamana cu o apa plata si doua conserve pe zi fiind cazati la o sala de sport cu dusuri doar cu apa rece.

Pompierii s-au atentionat intre ei pe un grup de WhatsApp cu privire la conditiile care ii asteapta in Caras-Severin: mancare putina, apa cu portia si un loc saracacios unde sa doarma.

Dupa ce reporterii Digi24 Timisoara au intrat in posesia acestui mesaj, au mers spre locul interventiei, pentru a se convinge daca avertismentul este justificat. In fata camerei, insa, pompierii nu au curajul sa recunoasca ceva, de teama superiorilor. Este si motivul pentru care protejam identitatea pompierului care a fost de acord sa rupa tacerea.

Discutie reporter-pompier:

„POMPIER: Da, asta am primit si noi.

REPORTER: Chiar asa e?

POMPIER: Nu comentam asta. Noi suntem pregatiti oricum. N-auzi?! Ne-or dat o sticla de jumate’ de apa. Norocul nostru ca ne-am… ne-am carat bidoane de apa din Timisoara. Nici macar de jos, in Toplet … noroc ca am venit cu bagaje si cu apa.

REPORTER: Vorbesti serios? Asa e normal sa fie?

POMPIER: Suntem structura militara, la noi nu se aplica regulile civile.

REPORTER: Stiu, doar ca asta nu stiu daca mai tine de militar sau de civil.

POMPIER: Tine de omenie”.

Pompierii au fost cazati in sala de sport a scolii din comuna Toplet, de unde incepea traseul spre zona care ardea. Conditiile precare in care au stat cei care lupta cu focul au ajuns si la urechile localnicilor.

Discutie reporter-comerciant:

Comerciant: Vin ei gramada si cumpara o sticla mare si beau toti. Omul ce-si permite, cum vine vorba. Au juma de sticla, am vazut pachetele pe seara, au juma de sticla de apa. Atat.

Reporter: Atat? O jumatate de sticla de apa?

Comerciant: O apa la jumate, da. Am inteles ca sunt slab hraniti, nu sunt hraniti.

Mila comerciantului a disparut rapid, insa, cand a simtit ca e rost de profit.

Discutie reporter-comerciant:

Reporter: Dati-mi o apa la 2.

Comerciant: Plata?

Reporter: Plata.

Comerciant: De care vrei?

Reporter: Cat e?

Comerciant: 4 lei.

Reporter: 4 lei!? E mai scumpa ca in Timisoara.

Comerciant: Ei lasa, nici chiar asa.

Peste 50 de pompieri din Timis au fost trimisi pentru a-si ajuta colegii din Caras-Severin. Au intervenit si 90 salvatori din Mehedinti si Dolj, dar nu au avut nevoie de cazare. Inspectorul sef al ISU Semenic, institutia care s-a ocupat de cazarea si mancarea pompierilor din Timis, spune ca nu a avut o alternativa pentru acestia.

Cristinel Coneru, inspectorul sef al ISU Semenic: „Cu ajutorul primariei s-au amenajat acolo… spatii de odihna. Hrana, intr-adevar, hrana acordata a fost rece”.

Nu doar rece, ci si putina, asa ca pompierii au adus mancare de acasa. Pompierii spun ca sunt obisnuiti sa indure astfel de conditii din cauza gandirii invechite a celor care ii conduc.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.