Cat ne costa sa vorbim la telefon in Europa! Tarifele, plafonate din 15 mai!

Tarifele pentru apeluri fixe si mobile efectuate catre orice tara din interiorul Spatiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) nu vor depasi 0,19 euro (fara TVA) pe minut, respectiv 0,06 euro pentru un SMS, incepand cu data de 15 mai 2019.

Potrivit Autoritații Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), motivele care au dus la plafonarea tarifelor au la baza Regulamentul (UE) 2018/1971, in care se precizeaza ca preturile ridicate pentru comunicatiile in interiorul UE reprezinta un obstacol in calea functionarii pietei interne, deoarece acestea descurajeaza cautarea si achizitionarea de bunuri si servicii de la un furnizor situat intr-un alt stat membru.

"Prin urmare, a fost necesar sa se stabileasca limite specifice si proportionale la pretul pe care furnizorii de servicii de comunicatii interpersonale accesibile publicului bazate pe numere il pot percepe consumatorilor pentru comunicatii in interiorul UE pentru a elimina astfel de preturi ridicate", noteaza ANCOM.

Conform arbitrului pietei telecom, apelurile internationale in SEE sunt apelurile efectuate atunci cand consumatorul, aflat in tara unde detine abonamentul, suna pe cineva din alta tara din SEE, in comparatie cu apelurile in Roaming, care sunt apelurile efectuate de catre utilizator atunci cand calatoreste in strainatate.

Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri si 0,06 euro pentru SMS se aplica doar apelurilor si mesajelor text catre numere din SEE care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor care sunt incluse in abonamente/(extra)optiuni deja achizitionate. Totusi, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie sa respecte plafonul reglementat.

Autoritatea de reglementare precizeaza ca aria de aplicare a acestor plafoane este identica ariei de aplicare a regulamentul european "Roam like at home'.

"Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internationale se aplica in statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile si pe anumite teritorii europene "indepartate', respectiv in Guyana Franceza, in insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, in insulele Ĺland", se mentioneaza in comunicatul citat. Totodata, aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 in ceea ce priveste apelurile sau SMS-urile catre numere din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar, depinde de evolutia negocierilor privind Brexit-ul. In conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European si al Consiliului, plafoanele pentru comunicatiile in interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, incepand cu data de 15 mai 2019.

16 apr 15:44