Care este TARA care a decretat LEGEA MARTIALA: „Ne temem de un RAZBOI CIVIL”! JAPONIA si STATELE UNITE au REACTIONAT!

Thailanda a decretat legea martiala, dupa ce in decursul ultimelor luni este afectata de o criza politica grava. Manifestatiile care au avut loc in aceasta perioada s-au soldat cu 28 de morti si sute de raniti.Legea martiala decretata de catre armata thailandeza este necesar sa aiba un caracter "temporar" si sa nu afecteze democratia, au avertizat luni seara Statele Unite.

"Toate partile trebuie sa respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare", a declarat, citata intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodata ingrijorarea Washingtonului fata de criza politica din Thailanda.

Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a exprimat marti "ingrijorari mari" din partea autoritatilor de la Tokyo fata de evenimentele din THAILANDA, o tara in care Japonia investeste masiv si in care armata a decretat legea martiala, relateaza AFP.

"Avem ingrijorari mari fata de situatia din THAILANDA", a declarat Yoshihide Suga pentru presa. "Indemnam inca o data toate partile vizate sa actioneze cu retinere si fara sa recurga la violenta"."Speram ca diferentele intre parti sa fie solutionate pasnic si democratic", a adaugat purtatorul de cuvant.

Japonia este unul dintre principalii investitori in Thailanda, o economie-pivot in randul tarilor din Asia de Sud-Est aflate in plina dezvoltare. Tokyo este cu atat mai interesata de aceasta regiune, cu cat ea ii permite sa-si alimenteze propria crestere economica fara sa recurga la China, cu care Japonia intretine relatii dificile.  

"Instaurarea legii martiale nu este o lovitura de stat", ci are scopul de a "restabili ordinea publica si pacea", a asigurat armata intr-un anunt facut la o televiziune controlata de militari."Populatia trebuie sa-si traiasca viata normal in continuare", au indemnat fortele militare.

Un consilier guvernamental a declarat ulterior ca Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la aceasta decizie si isi va pastra atributiile.

"Guvernul interimar va continua sa existe", a subliniat el.

Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat ca Thailanda este in pragul unui razboi civil.

"Ne temem de tendintele spre RAZBOI CIVIL", a afirmat Tarit Pengdith, seful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.

Sursa: mediafax.ro
20 mai 10:02Cap Limpede
Loading...