Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, astfel ca ceasurile vor fi date inainte cu o ora. Ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar 25 martie va fi cea mai scurta zi din acest an. Acest lucru inseamna ca in noaptea de sambata spre duminica vom dormi mai putin cu o ora.

Schimbarea orei, fie ea de vara sau de iarna, are, de multe ori, repercusiuni asupra psihicului si sanatatii oamenilor, fiind nevoie de o perioada de acomodare.

Persoanele care sufera de anxietate si depresie ar putea simti un disconfort crescut. Mai mult, studiile arata ca in perioada imediat urmatoare trecerii la ora de vara au loc mai multe accidente, deoarece aceasta schimbare favorizeaza aparitia oboselii si a lipsei de atentie in cazul multor persoane.

O alta cercetare realizata in 2008, in Suedia, a relevat ca numarul atacurilor de cord a crescut cu sase procente in primele trei zile lucratoare dupa schimbarea orei.

In fiecare an, in ultima duminica a lunii martie, romanii isi dau ceasul cu o ora inainte, deoarece Romania trece la ora de vara. Mai exact, in noaptea ce desparte 24 martie de 25 martie 2018, toate ceasurile din Romania vor fi date cu o ora inainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, in loc de 24 de ore din aceasta cauza. Ceasurile se vor da inainte in acelasi moment in toate tarile Uniunii Europene.

Ora de vara a fost prima data propusa de un entomolog din Noua Zeelanda, George Vernon Hudson, in 1895. 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism. in Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981, insa a renuntat dupa 20 de ani, pe motiv ca nu vrea sa streseze cetatenii.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932: 22 mai), ora 00:00 si prima duminica din octombrie, ora 01:00 (ore locale). intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania.

Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. in 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Din 1997, ora de vara incepe in Romania in ultima duminica din martie si se incheie in ultima duminica din octombrie, la fel ca in toate tarile europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.