Conform randuielii Bisericii, exista zile precise in care nu se fac nunti in timpul unui an bisericesc, consemnate in Calendarul Ortodox.

Aceste zile cand nu se fac nunti in 2018 sunt legate de perioade importante din anul bisericesc, care se refera fie la zilele de post, fie la marile praznice imparatesti.

Cand nu se fac nunti 2018?

in toate zilele de post si in posturile de peste an
in ajunul si in zilele Praznicelor imparatesti (1-2 februarie; 16-17 mai; 26-28 mai; 15 august; 13-14 septembrie)
De luni dupa Lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (12 februarie – 15 aprilie);
De la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).

Este o traditie conform careia in luna mai nu este bine sa se faca nunti, cununii sau casatorii, intelegand prin aceasta si casatoria civila, si cea religioasa si petrecerea legata de aceste evenimente. Practica este destul de raspandita si respectata, invocandu-se simplul motiv ca asemenea casatorii savarsite in luna mai nu dureaza sau nu tin, adica se destrama.

Din punct de vedere teologic sau bisericesc nu este nici un fel de referire la o asemenea practica. Nu intalnim in canoanele bisericesti nici un fel de aluzie, macar, la asa ceva. Conform randuielii Bisericii, exista zile precise in care nu se fac nunti in timpul unui an bisericesc, consemnate in Calendarul Ortodox. Aceste zile sunt legate de perioade importante din anul bisericesc, care se refera fie la zilele de post, fie la marile praznice imparatesti.

Nu se fac nunti in cele patru posturi de peste an, adica Postul Pastelui, care incepe cu sapte saptamani inainte de acesta, Postul Craciunului (14 noiembrie – 24 decembrie), Postul Sfintilor Apostoli, variabil de la an la an, adica de la Duminica Tuturor Sfintilor pana in ziua sarbatorii, si in Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 15 august).

S-a pastrat ca un fel de pogoramant special ingaduinta de a se face nunti in Postul Craciunului, pana la Sfantul Nicolae (6 decembrie), insa numai cu dezlegarea sau dispensa acordata de chiriarhul locului, in cazuri de exceptie si fara petrecerea legata de casatorie, ci intr-un cadru mult mai sobru si mai auster.

Nu se fac nunti in toate zilele de miercuri si vineri din timpul anului bisericesc, fiind zile saptamanale de post.

Nu se fac nunti in zilele de 14 septembrie (inaltarea Sfintei Cruci) si 29 august (Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul), praznuite totdeauna cu post, indiferent de ziua din saptamana in care cad.

Nu se fac nunti in saptamana branzei, adica cu sapte zile inainte de Postul Pastelui, fiind socotita ca perioada de pregatire pentru post.

Nu se fac nunti in Saptamana Luminata, adica intre Pasti si Duminica Tomii, in Duminica Rusaliilor, in ajunul si in ziua tuturor praznicelor imparatesti si in perioada cuprinsa intre Craciun si Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).

Biserica interzice savarsirea cununiilor in perioadele si zilele de post, pentru ca bucuria, petrecerile si ospetele care au loc cu aceasta ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocainta, infranare si sobrietate pe care ne-o cere postul.

A face nunti in aceste zile inseamna a sfida sau a batjocori randuielile bisericesti asezate in vederea desavarsirii noastre morale. De asemenea, Biserica a interzis savarsirea cununiei in zilele de praznice imparatesti, in ajunul lor sau in perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovniceasca a respectivelor sarbatori sa nu fie umbrita sau micsorata de cea lumeasca, a petrecerii legate de sarbatoarea casatoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.