CANCERUL si VIATA au aparut in acelasi timp pe Pamant: "Nu va disparea niciodata"

Cancerul si viata au aparut in acelasi timp pe Pamant si va exista atata timp cat va exista si viata, potrivit unor cercetatori, conform DPA. Condusa de Thomas Bosch — un biolog evolutionist de la Universitatea din Kiel — echipa a descoperit tumori care apar "in mod natural" la doua specii de hidra, un grup de animale mici, tubulare, cu tentacule. Peretele corpului hidrei este alcatuit din doua straturi de celule, separate de o parte gelatinoasa. Foarte vechi pe scara evolutiei, hidrele sunt rudele de apa dulce ale coralilor, anemonelor de mare si meduzelor.

"Cancerul este la fel de vechi ca viata multi-celulara pe Pamant si nu va fi, probabil, niciodata complet eradicat", a declarat Bosch in rezultatele studiului publicat in revista Nature Communications.

Cauzat de mutatii ale ADN-ului in celule, cancerul este caracterizat prin multiplicarea necontrolata a celulelor anormale — creand o tumora — cu capacitatea de a se infiltra si distruge tesutul normal al organismului. Potrivit echipei de cercetatori, hidra purtatoare de tumora are o "stare de sanatate semnificativ mai proasta" si introducerea de celulele tumorale in hidra sanatoasa ar putea declansa dezvoltarea unei tumori si in corpul acesteia.

"Caracterul invaziv al celulelor canceroase este, de asemenea, o caracteristica evolutiva veche", a concluzionat Bosch.

Potrivit cercetatorilor, studiul animalelor primordiale, cum ar fi hidra, poate oferi o multitudine de informatii cu privire la mecanismele de dezvoltare a tumorilor canceroase la om. Sursa: mediafax.ro
4 iul 15:00Cap Limpede
Loading...