Partidul Social Democrat a trecut la atac, pe Facebook, impotriva organizatorilor mai multor proteste ce au avut ca tinta modificarile controversate la legile justitiei si la codurile penale.

Zeci de pagini oficiale ale organizatiilor judetene PSD au postat un clip care arata cum se fabrica like-urile fictive de pe retelele de socializare. Imaginile sunt din China si este vorba despre aplicatia chinezeasca WeChat. Asta nu i-a oprit insa pe cei de la PSD sa distribuie clipul si sa atace miscarea #Rezist.

Imaginile au fost popularizare de Ziarul Financiar, in weekend, care descrie sumar cum sa cumpara like-urile pe Facebook. Mai departe, cei de la PSD au preluat imaginile, citand pagina de Facebook a ZF, si au scris un mesaj standard, care a fost postat pe zecile de pagini de Facebook ale organizatiilor judetene, in care sunt atacati initiatorii protestelor la adresa coalitiei de guvernare, potrivit bloggerului care a descoperit primul mesaj:

„Ziarul Financiar SOCANT ! Asa arata o uzina virtuala folosita de cei care se considera ” stapanii on line ai Romaniei ” . MAREA EMULATIE # REZIST are in spate o mare facatura! Milioanele de like-uri cu care se lauda Malin Bot, postarile care au scos romanii in strada, sunt sustinute de o infrastructura sofisticata ( achizionats cu banii lui SOROS) care a PROSTIT SI MANIPULAT EFECTIV ROMANIA. Daca v-ati intrebat cum arata o fabrica de like-uri …Ei bine SIMPLU Asa au mii de like-uri paginile care, de exemplu, au atacat constant PSD si pe Liviu Dragnea si care au ridicularuzat coafura Premierului Romaniei! Asta e adevaratul #REZIST. Niste bucati de plastic…”.

Mai departe, mesajul a fost raspandit de pe fiecare pagina de cateva sute de ori de catre sustinatorii acelor pagini, dar si de catre conturi fara o identitate declarata.

Dragos Stanca, expert in media digitala si seful companiei care vinde Facebook in Romania, a explicat pe contul lui de Facebook procesul de manipulare in patru pasi.

„1. Un antreprenor rus, pe nume Artem Zhdanov, aflat in vizita la Shenzhen, Guangdong, China, publica o postare in care arata o „ferma de smartphones” care genereaza instalari sau face teste (nu e clar) pentru aplicatia WeChat. 2. Russia Today preia postarea si cumpara si drepturile de folosinta ale clipului. Prin agentia lor video, Ruptly, re-publica inregistrarea, insa cu explicatia vaga ca e vorba de o „fabrica de like-uri” (din China). Detalii, detalii…

3. Media din toata lumea preia pe nemestecate informatia, printre cei care preiau sunt si cei de la ZF, pe pagina lor de Facebook. Unde se precizeaza, corect, si sursa.

4. „Strategii” in comunicare de la PSD considera ca e o treaba de exploatat aici, „uita” ca e vorba de China, de WeChat, prefera varianta ca e vorba doar despre Facebook likes si – detalii, detalii… – aduc „actiunea” in Romania, unde o leaga, evident, de miscarea #Rezist.

Din pacate, mai nimeni nu va retine acest proces „complicat”. Iar efectul dezinformarii este cel vizat. Fara o educatie media solida si fara ca puterea sa aiba interesul sa aiba un electorat educat, sa va asteptati sa vedeti tot mai multe operatiuni de acest gen. Nu doar in Romania. Da, ne asteapta vremuri complicate”, a precizat Dragos Stanca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.