Acasă Sanatate Cele 14 beneficii ale zerului in alimentatia oamenilor!

Cele 14 beneficii ale zerului in alimentatia oamenilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Italienii au un proverb care s-a pastrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment”. Zerul, acel lichid galben, acru si usor tulbure, care ramane in urma prepararii branzeturilor, contine substante hranitoare, aceleasi pe care le are si laptele, insa mai putine grasimi.

Este bogat in vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer contin cea mai mare concentratie de aminoacizi. Productia de anticorpi se realizeaza numai sub actiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanti fiind cisteina. Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva radicalilor liberi.

Aminoacizii din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei care fac eforturi fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa sintetizeze acizi biliari, consumand astfel rezervele de colesterol hepatic. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina si protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare, potrivit sanatate.bzi.ro:

1. Arde grasimile

Una dintre calitatile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48 kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece indeparteaza si setea.

Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici