Medicii din Iasi trag un semnal de alarma. Cazurile grave din ultimele zile ale bolnavilor de hipertensiune arteriale i-a facut sa ia aceasta masura. Mai mult, multi pacienti neavand habar ca sunt bolnavi.

Ingrijorati de aceasta situatie, medicii de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi au avut intalniri cu medicii cardiologi si au sugerat ca pacientii cu tensiune arteriala crescuta sa fie monitorizati frecvent pentru a evita aparitia unor complicatii care pot fi fatale.

In ultimele 24 de ore, trei ieseni au ajuns la spital cu hemoragie cerebrala pe fondul hipertensiunii arteriale. Pacientii sunt in stare foarte grava, in coma. Prognosticul medicilor privind evolutia starii de sanatate a celor trei bolnavi, cu varste intre 60 si 70 de ani, este foarte rezervat.

„Starea pacientilor este foarte grava. Sunt internati in Reanimare si au un prognostic foarte rezervat. Pacientii au fost diagnosticati cu hemoragie cerebrala care s-a produs pe fond de hipertensiune. In urma cu cateva luni, am trimis o informare catre toate spitalele prin care am atras atentia asupra monitorizarii pacientului cu hipertensiune. Numarul mare de bolnavi care ajung la spital cu hemoragii cerebrale sau accident vascular cerebral din cauza tensiunii arteriale crescute ne-a determinat sa avem o intalnire si cu medicii cardiologi, medicii de familie. Bolnavul ajunge la valori mari ale tensiunii arteriale, peste 20, chiar daca isi ia regulat tratamentul. La un moment dat, organismul nu mai raspunde la medicamentul prescris de cardiolog si atunci apar complicatiile. De aceea, este recomandat ca pacientul sa mearga periodic la control cardiologic. Unii bolnavii nu respecta indicatiile medicului curant, dar avem si persoane care nu stiau ca au hipertensiune. Din pacate, numarul pacientilor cu afectiuni cerebrale grave provocate de tensiunea arteriala crescuta este, in continuare, in crestere”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la spitalul mentionat, potrivit Buna Ziua Iasi.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa in care sangele exercita o presiune exagerata asupra peretilor arteriali, ceea ce poate duce la complicatii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si insuficienta renala. Medicii cardiologi au precizat ca valorile foarte mari ale tensiunii arteriale aparute brusc, precum si efectele pe termen lung ale hipertensiunii usoare-moderate pot duce la complicatii ce pot pune viata in pericol cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, infarct miocardic.

De asemenea, specialistii au remarcat ca cinci din zece persoane din Romania sufera de hipertensiune arteriala. Medicii cardiologi recunosc ca boala este ignorata, subevaluata sau incorect tratata. Hipertensiunea arteriala afecteaza inima, rinichii, vasele cerebrale si pe cele periferice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.