Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat in 2017 nu o pierdere, ci un profit considerabil, in principal pe seama bunei administrari a rezervelor internationale, afirma purtatorul de cuvant al bancii centrale, Dan Suciu.

Precizarea BNR vine dupa ce, in data de 10 martie, intr-o emisiune difuzata de postul Antena 3, consilierul de stat Darius Valcov a facut mai multe declaratii considerate de banca centrala “eronate, demonstrand grave neintelegeri in legatura cu gestionarea rezervei internationale si cu eventuala pierdere rezultata din aceasta administrare”.

″In 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil in principal pe seama bunei administrari a rezervelor internationale. Rezultatul total al administrarii activelor si pasivelor in valuta – care includ si rezerva internationala a Romaniei – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operational total de 946.889 mii de lei si un venit net (profit) al exercitiului financiar de 186.715 mii lei (Situatiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 – 277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma ramasa, 22.406 mii lei au fost repartizati pentru majorarea rezervelor statutare ale bancii. Profitul mentionat a rezultat dupa scaderea tuturor cheltuielilor de functionare ale bancii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare si altele”, sustine Dan Suciu.

Potrivit sursei citate, BNR a inregistrat profit in fiecare exercitiu financiar din ultimii zece ani, administrarea rezervelor valutare constituind principala sursa a rezultatului financiar pozitiv, obtinut intr-un climat extern caracterizat de randamente scazute (chiar negative pentru unele valute) pe pietele financiare relevante in anumite perioade.

In acesti zece ani, BNR a platit la bugetul de stat impozit pe profit in suma de 4,53 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro). BNR reaminteste ca obiectivele principale urmarite in cadrul activitatii de administrare a rezervelor internationale sunt siguranta si lichiditatea, si nu obtinerea de profit.

In context, reprezentantul bancii centrale subliniaza ca obiectivele principale urmarite in cadrul activitatii de administrare a rezervelor internationale sunt siguranta si lichiditatea, si nu obtinerea de profit.

“Menirea rezervei internationale, dimensionata adecvat, este de a consolida bonitatea financiara internationala a Romaniei si, pe aceasta baza, de a reduce costurile de finantare internationala ale tarii. Din pacate, dl. Darius Valcov alege selectiv o singura cifra din Raportul anual pe 2017 legata de administrarea rezervelor internationale si a pozitiei financiare a BNR, considerand ca cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro, este rezultatul total al administrarii rezervelor. Interpretarea este complet gresita, daca nu chiar manipulativa, si ar fi putut fi evitata daca dl. Valcov chiar ar fi citit si nota care spune explicit ce reprezinta acea cifra (‘O componenta a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internationale’). Aceasta cifra este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru platile zilnice facute pentru acoperirea unor scadente de plata ale statului si denominat in euro. in contextul unor randamente negative pentru activele in euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor banci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune pastrarea unei lichiditati ridicate si, implicit, de sume consistente la dispozitie atat in numerar, cat si in depozite pe termen scurt, o componenta care a generat pierderi pentru toate bancile centrale. Este cu atat mai meritorie activitatea BNR pentru faptul ca a reusit fructificarea altor parti din rezerva internationala care au acoperit pierderile si au dus la obtinerea de profit, aducand si contributii substantiale la bugetul de stat”, se arata in comunicat.

De asemenea, Dan Suciu face referire si la corespondenta purtata cu agentiile de rating.

″in legatura cu insinuarile legate de existenta, inclusiv in Banca Nationala a Romaniei, si a unui ‘alt tip de corespondenta care se face cu persoane si agentii de rating’, care ‘nu fac bine Romaniei si in alta tara acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru tradare de tara’, ii recomandam dlui. Valcov sa sesizeze, daca are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-si ingreuna situatia juridica deja dificila, prin tainuirea unor asa-zise adevaruri patriotice”, mai spune Suciu.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Valcov, a declarat, duminica seara, ca isi doreste ca noul guvernator si noua echipa de conducere de la Banca Nationala a Romaniei sa fie una de patrioti, pentru ca altfel tara noastra “nu va putea sa scoata capul din tarana”.

“Romania, sub administrarea BNR, are 36 de miliarde de euro, 3,6 aurul, 103 tone, iar restul de 33 de miliarde euro, dolari si asa mai departe, in depozit. Daca Romania vrea astazi sa se imprumute cu 33 de miliarde de euro, ar trebui sa plateasca aproximativ 1 miliard de euro pe an, daca imprumutul ar fi pe 10 ani, atat ne-ar costa pe noi ca tara. BNR, in schimb, administreaza portofoliile acestea pe care le are, 33 de miliarde, plus aurul, si obtine, in 2017, minus 80 de milioane de euro. Deci, Banca Nationala administreaza portofolii de o asemenea valoare si obtine minus 80 de milioane de euro, ca tot zicea BNR ca nu le-am citit rapoartele, le-am citit raportul pe 2017. Daca Romania s-ar imprumuta astazi cu 33 de miliarde de euro, ar plati un miliard de euro pe an. Cam asta este situatia in Romania, cand unii se cred mai destepti si pe viata intr-un anume loc, dar probabil – si imi doresc din tot sufletul – ca noul guvernator si echipa noua de la BNR sa fie o echipa noua de patrioti, altfel Romania nu va putea sa scoata capul din tarana”, a spus Valcov la Antena 3, intrebat daca rezerva de aur a tarii noastre ar trebui adusa in tara.

Sursa: Agerpres