Acasă Stirile zilei Stiinta BISERICA BLESTEMATA din Romania care este legata de un CASTEL printr-un TUNEL!...

BISERICA BLESTEMATA din Romania care este legata de un CASTEL printr-un TUNEL! Ce spune LEGENDA ZBUCIUMATA a acestui LOC!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Conform unele legende locale biserica reformata din Acas, judetul Satu Mare este considerata o biserica blestemata, ca urmare a perioadelor zbuciumate prin care a trecut.

Ridicata in urma cu peste 800 de ani, aceasta a supravietuit in mod miraculos perioadelor zbuciumate pastrand, in mod ciudat, si astazi semiluna in varful turnului. Chiar daca are mai multe secole vechime, biserica nu este tencuita nici astazi, conform legendei locale mortarul pur si simplu nu se leaga de caramida din care este construita.

Biserica dateaza din 1175, a fost construita ca manastire romano-catolica, dar in timpul marii reforme a fost transformata in biserica reformata, ramanand astfel pana in zilele noastre. Biserica este construita in stil romanic iar planul basilical are trei nave pozitionate pe axa est – vest.

Daca unii cercetatori sustin ca nu a fost tencuita tocmai pentru a respecta regulile romanice, toate bisericile din vremea respectiva fiind fara tencuiala, localnicii dau crezare mai degraba unei legende, care spune ca au existat tentative de tencuire a peretilor exteriori, doar ca tencuiala pur si simplu nu se prinde de caramida rosie din care este construita. Potrivit directorului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare, Felician Pop, construirea bisericii a fost facuta de catre banul Akos, care facea parte din neamul Akosilor care s-a mutat din Scitia in Panonia, alaturi de sapte conducatori ai scitilor. Familia nobiliara a donat manastirea Ordinului Benedictin. In secolul al XVI-lea, neamul Akosilor s-a stins, multi dintre ei fiind ucisi. Dupa ei a ramas astazi biserica, in care se oficiaza slujbe in fiecare duminica, si numele localitatii, Acas in limba romana si Akos in maghiara.
Soarta avea sa rezerve destule surprize si necazuri. In anul 1642, in urma unui incendiu, biserica a ars si imediat dupa aceea au venit turcii, care i-au dat foc din nou

„O alta legenda este legata de semiluna islamica din varful turnului bisericii. Legenda spune ca semiluna a fost ridicata in turn deoarece turcii nu ar ataca lacasurile care au semnul mahomedan. Nu este exclus ca aceasta idee sa le fi venit localnicilor dupa ce turcii au distrus biserica proaspat renovata in 1642. De abia peste 90 de ani, in 1732, credinciosii au refacut acoperisul si turnurile. In acest interval slujbele au fost oficiate sub cerul liber”, a spus Felician Pop.

Dupa ce a trecut prin foc si furia turcilor, o alta nenorocire a lovit biserica. In septembrie 1834 a avut loc un mare cutremur in zona Careiului, fiind distruse mai multe asezari. Biserica din Acas a suferit mari daune, dar nu s-a prabusit, a ramas in picioare. Preotul din acea vreme a consemnat evenimentul in registrul bisericii: „anul acesta a fost foarte secetos pana pe 15 septembrie, atunci porni o ploaie inceata, inaintea ploii s-a produs un puternic cutremur de pamant intre ora 7 si 8 dimineata in timp ce tocmai voiam sa intru in biserica. Dupa aprecierile mele a durat cam 5 minute. Uitandu-ma din curte cum se miscau cele doua turnuri am crezut ca se vor prabusi. Dar har Domnului abia ca au rezistat. La unul din turnuri s-a distrus acoperisul, iar biserica a suferit cinci crapaturi … in mai multe locuri a izvorat apa din pamant”.

Citeste continuarea in pagina urmatoare>>>>>