Acasă Stirile zilei Biblia facuta in Romania, unica in lume! Nu s-a mai vazut asa...

Biblia facuta in Romania, unica in lume! Nu s-a mai vazut asa ceva!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biblia in format unic. Lucrarea este facuta de un clujean si modul in care a fost conceputa o face sa fie in atentia tuturor specialistilor din lume.

Biblia a fot transpusa in versuri, iar in prezent aceasta este in curs de editare pentru diaspora romaneasca din Europa si Statele Unite.

Scriitorul Ioan Ciorca a lucrat timp de 14 ani la transpunerea in versuri a Bibliei, de care s-a apucat la scurt timp dupa Revolutie, iar acum cartea sa ar putea ajunge la romani din diferite colturi ale lumii, informeaza Agerpres.

„Vor fi publicate toate cele 66 de carti ale Bibliei, structurate in 21 de lucrari, in colectia «Carte pentru suflet». O parte sunt deja publicate, iar in curand vor fi tiparite si celelalte, intentia editorului fiind aceea de a distribui cartea in comunitatile romanesti din Europa si America”, a afirmat Ioan Ciorca.

Acesta a precizat ca cel care a luat decizia de a finanta lucrarea, pe care singur nu si-a permis-o pana acum, desi este finalizata de multi ani, este un investitor de origine romana din SUA, care are afaceri si in Cluj.

Ideea de a face aceasta transpunere in versuri a intregii Biblii i-a venit autorului atunci cand a realizat ca oamenii se indeparteaza de ea, in ciuda faptului ca este una dintre cartile fundamentale ale unei bune parti a omenirii si, in acelasi timp, a romanilor, altadata copiii invatand chiar cu ajutorul ei sa deprinda cititul si scrisul.

Astfel, el a considerat ca o varianta in versuri a Bibliei i-ar putea apropia pe oameni, prin noul «strai, alcatuit prin ritm si rima» de un text care are profunde legaturi cu poporul roman, precum si de morala crestina.

Ioan Ciorca subliniaza ca lucrarea nu interpreteaza, ci recita textul biblic si considera ca scrierea ei a fost menirea lui pe Pamant.

„Fiecare trebuie sa faca cate ceva pe lumea asta si asta am simtit eu ca trebuie sa fac. Probabil asta a fost una dintre sarcinile mele, pentru care am venit pe aceasta lume. Nu m-am chinuit sa scriu, versurile au curs, aproape fara corecturi. Dorinta mea nu este de a-i convinge de ceva anume si aceasta carte in niciun caz nu vine sa inlocuiasca Biblia, asa cum o avem, in diferite traduceri”, a spus Ioan Ciorca.

Desi nu a perceput ca pe o corvoada munca de transpunere in versuri a Bibliei, aceasta a durat totusi mult, dar clujeanul crede ca fiecare are in viata un drum pe care trebuie sa il urmeze, asa cum i-a fost dat.
„Fiecare trebuie sa ajunga la constiinta proprie. Viata e o strada cu sens unic, trebuie sa mergem inainte, poate putin in dreapta sau stanga ni se permite sa o luam, dar atat. Trebuie sa vedem intelesuri acolo nu altii nu inteleg nimic”, a spus el.

Aceasta lucrare versificata a fost prezentata in diferite ocazii, chiar si in Parlamentul Romaniei, in 2006, si, de-a lungul timpului, a fost apreciata de specialisti ca o lucrare deosebita, chiar unica.

“Ma consider unul din cei mai norocosi oameni deoarece am in fata mea prima Biblie din lume scrisa in versuri cu rima. (…) Trebuie sa subliniez faptul ca in toate cele 3.000 de limbi in care Biblia exista redata integral sau doar fragmentar, de-a lungul a mai bine de trei milenii, nimeni niciodata nu s-a gandit ca aceasta capodopera sa fie redata intr-un limbaj poetic care sa aiba ritm, rima, forme prozodice fixe si figuri de stil, iar aceasta indrazneata incercare iata ca ne onoreaza sa fie facuta chiar pe plaiurile mioritice, de catre un poet din Cluj-Napoca. Las la o parte faptul ca – trecatoare, timide si foarte mici incercari – s-au facut sporadic in diferite limbi ale lumii, dar numai din cartea psalmilor si a proverbelor, ori simple rezumari poetice din alte capitole, dar marea Biblie, aceasta capodopera in totalitatea ei, uriasa Biblie, nimeni, absolut nimeni, nu a incercat sa o versifice vreodata”, spune Cristian Petru Balan, membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Academiei Americano-Romane de stiinte si Arte.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos