"BESTIA" se apropie de Pamant! ASTEROIDUL va trece pe langa noi cu o viteza de 14 km/s! VIDEO

Asteroidul gigant de marimea unui stadion de fotbal denumit "BESTIA" va trece pe langa Pamant la sfarsitul acestei saptamani la peste un milion de kilometri distanta. Acest asteroid a fost descoperit la 23 aprilie de telescopul spatial Wide-Field Infrared Survey Explorer, apartinand NASA. Asteroidul "Beast" are un diametru de aproximativ 352 de metri, conform astronomilor din cadrul Programului Asteroid Watch al NASA, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Asteroidul 2014 HQ124 va trece pe langa Pamant deplasandu-se cu o viteza de 14 km/s, viteza de 17 ori mai mare decat cea a glontului pornit dintr-o pusca moderna. Conform astronomilor, este deconcertant ca un asteroid atat de mare, cu un potential catastrofal daca ar fi fost pe o traiectorie tangenta cu planeta noastra, a fost descoperit doar cu doua luni inainte de a ajunge in punctul de maxima apropiere de Terra.

"(Asteroidul) HQ124 este cel putin de 10 ori mai mare, daca nu chiar de 20 de ori mai mare decat asteroidul care (a carui explozie in urma frecarii cu straturile atmosferice terestre) a ranit mii de oameni, anul trecut, la Celiabinsk, in Siberia', conform astronomului Bob Berman. 'Daca ar fi fost pe o traiectorie de coliziune cu Pamantul, energia eliberata nu s-ar fi masurat in kilotone, asa cum a fost cazul bombelor atomice care au pus capat celui de-al Doilea Razboi Mondial, ci in megatone", a mai adaugat el.

NASA estimeaza ca peste 90% dintre asteroizii mari, cu diametrul de peste 1 kilometru, din apropierea relativa a Pamantului au fost descoperiti. Un asteroid de asemenea dimensiuni ar produce distrugeri imense, la scara globala, daca s-ar ciocni cu Pamantul. Asteroizii mai mici sunt insa, evident, mai greu de descoperit. Conform estimarilor exista 15.000 de asteroizi cu diametrul in jur de 140 de metri in apropierea relativa a Pamantului, iar dintre acestia doar 30% au fost observati. Cercetatori NASA mai estimeaza ca exista peste 1 milion de asteroizi cu diametrul de aproximativ 30 de metri in apropierea Pamantului, iar dintre acestia au fost descoperiti mai putini de 1%. Sursa: agerpres.ro
7 iun 11:45Cap Limpede
Loading...