Bancnota de 10 bani, care e cat un timbru postal, a fost emisa de urgenta in timpul Primului Razboi Mondial, in 1917, de Ministerul de Finante al Romaniei. Acum este expusa in Turnul cu Ceas al Cetatii Sighisoara.

Bancnota de 10 bani emisa la inceputul anului 1917 de Ministerul de Finante al Romaniei este cea mai mica bancnota din lume, potrivit World Records Academy. Propriu-zis, este aproape cat un timbru si avea o valoarea monetara extrem de mica. De altfel, tiparirea ei este un paradox si pentru specialisti, avand in vedere uriasa inflatie din Romania anului 1917.

Bancnota de 10 bani a inlocuit moneda de 10 bani, care circulase anterior pe teritoriul Romaniei, incepand cu anul 1867, batuta prin comanda in Anglia. De altfel, regimul monedelor a fost din nou reglementat si, in 1880, cand a fost infiintata si Banca Nationala a Romaniei, singura abilitata sa emita moneda de metal si hartie. Bancnota de 10 bani a inlocuit moneda cu aceeasi valoare, chiar la inceputul anului 1917, cand Romania nu mai detinea ca teritoriu decat Moldova, restul tarii fiind ocupat de trupele germane si bulgare.

Asa cum a fost ea emisa, bancnota arata mai mult ca un timbru. Avea dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri. Bancnota este colorata in verde si portocaliu si pe ea se pot observa anul de emisie si cuvantul „Romania“. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al Romaniei , iar pe revers, stema Romaniei cu deviza regala „Nihil Sine Deo”. Practic, avea si cea mai mica valoare monetara din tara, inregistrand inca de la emisie un record, fiind chiar si astazi bancnota cu cea mai mica valoare din Romania. in anul 1917, 1 leu echivala cu 100 de bani, iar dupa cum spun istoricii, o gaina costa 9 lei, un cumparator avea nevoie de exact 90 de bacnote pe care sa le ofere vanzatorului de pasari. Iar pentru un kilogram de paine, in 1917, aveai nevoie de 5 bacnote de 10 bani. Cu o bacnota de 10 bani, un roman din 1917 putea cumpara aproximativ un sfert de kilogram de paine.

Dupa 1990, bancnota de 10 bani a fost oficial inregistrata de World Records Academy, drept cea mai mica bancnota din lume. Daca in 1917, valora exact 10 bani, astazi pe site-urile de cumparaturi online, colectionarii pot sa procure bancnota cu preturi intre 20 si 100 de lei, scrie Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.