Banca Nationala a Romaniei (BNR) a votat miercuri regulamentul care prevede impunerea unor grade maxime de indatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, potrivit unor surse din Banca Centrala.

BNR a aprobat astazi proiectul de modificare a Regulamentului 17/2012, aparut prima data in presa in iunie 2018. Modificarile se refera la limitarea gradului de indatorare la cel mult 40% pentru creditele in lei si de 20% pentru cele in euro, indiferent de tipul creditului.

In cazul creditelor ipotecare pentru achizitia unei locuinte, gradul maxim creste cu 5 puncte procentuale in situatia in care debitorul nu are sau nu a avut alta locuinta proprietate personala. Pragurile nu sunt aplicabile in cazul refinantarilor.

De asemenea, prin noile reguli, bancile comerciale au exceptat de la aceste norme 15% din portofoliul de credite de retail. „Este vorba de persoanele fizice cu venituri mari si care acceseaza altfel de credite, de valori, de asemenea, mai mari. Acestora nu ai ce sa le faci pentru ca prezinta garantii de rambursare a creditului si le poti accepta un grad de indatorare mai mare. Exceptia pentru 15% din portofoliul de credite se aplica, bineinteles, viitoarelor credite”, au declarat surse din mediul bancar. Normele vor fi insotite si de un studiu de impact al acestora asupra creditarii si economiei in general.

In mare parte, decizia BNR de reducere a gradului de indatorare al populatiei se datoreaza raportului din vara acestui an al FMI, care atrage atentia ca viteza creditului pentru persoane fizice este ridicata, iar in contextul reluarii trendului de crestere a dobanzii, gradul de indatorare permis de BNR bancilor comerciale este ridicat. Anexele raportului FMI arata ca un nivel maxim de 50% al gradului de indatorare per debitor ar trebui sa fie unul sustenabil. Acum, gradul de indatorare practicat de banci la creditele ipotecare este de 50%-60%, sau chiar 70%, in cazul persoanelor cu venituri mari.

Intr-adevar, BNR a pastrat sugestia FMI, trecand in proiect un grad de indatorare de maximum 50% pentru cei care acceseaza pentru prima data un credit ipotecar in lei cu dobanda fixa, de minimum 5 ani. Pentru creditele cu dobanda variabila, inclusiv Prima Casa, care are formula de calcul a dobanzii stabilita prin lege, gradul de indatorare este de 40%. Acelasi este si gradul de indatorare pentru persoane care au mai multe tipuri de credite.