Aviz romanilor care merg cu plicul la spital! Mesajul unui manager de spital judetean: Medicii tineri nu stiu sa ia spaga. Dati-le pace, nu-i invatati!

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bistrita, Gabriel Lazany, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca cetatenii ar trebui sa se dezvete sa mai dea spaga medicilor, dand ca exemplu generatia noua de medici, care, spune el, nu ar cunoaste acest obicei si ar trebui sa nu fie "invatati" cu el.

"Medicii cer spaga sau pacientii o ofera? Conditionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat intotdeauna. Daca la cineva ii este conditionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autoritati ale statului care cu asta se ocupa si va rog frumos sa faceti public acest lucru, sa nu faca pacientii exceptie de la aceste prevederi. (…) Dar haideti sa nu mai oferim, ca sa nu mai aiba ce primi", a spus Lazany.

Intrebat daca nu poate fi implementat si la Bistrita un sistem de management anticoruptie, ca in cazul Spitalului Judetean Suceava, managerul SJU Bistrita a spus ca este usor de obtinut un astfel de standard international, dar mai greu este sa il respecti, si a facut un apel catre populatie sa nu mai alerge cu plicurile pe coridor dupa medicii tineri.

"Sa stiti ca acest lucru si noi l-am discutat, cu Comitetul Director. De implementat este foarte usor, cu 10.000 de euro va garantez ca va pun certificat de acreditare ISO 37000 si mai punem si inca 17000, 24000 si 30000. Problema este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toata lumea. Pentru ca daca pacientul nu intelege ca nu trebuie sa dea… Dar atat este de indoctrinata spaga asta in medicina, cum ii spuneti voi, ca, daca medicul refuza pacientul, pacientul crede ca moare si ca este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se intampla treaba asta, va face bine la fel, ascultati-ma ce va spun. Este generatia asta de medici tineri, care nu stiu sa ia, ii puneti in niste situatii jenante, sa tot fugiti cu plicul dupa ei. Eu am vazut situatii de-astea pe coridor. Dati-le pace, nu ii invatati. Trebuie sa inteleaga populatia, este jenant", a declarat Lazany.

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, invitat la conferinta de presa in care s-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018 al SJU Bistrita, s-a aratat deranjat de ideea unei campanii publice privind coruptia din sistemul medical, spunand ca nu trebuie "sa ne turnam laturi in cap acum" si ca oamenii ar trebui sa asculte de sfatul managerului spitalului si sa nu mai ofere nimic medicilor.

"stiti vreun caz concret in care vreun angajat din vreo institutie publica a cerut cuiva ceva? Va rog frumos, nu faceti dumneavoastra public, dati-mi mie lucrurile acestea si va spun ca eu ca personal o sa ii fac plangere acelui om. Dar sa ne apucam noi sa ne turnam laturi in cap acum, ca hai sa mai facem niste campanii anticoruptie? Nu suntem satui de dezbaterile cu Kovesi, de un an? Noi, in tara asta frumoasa, altceva in afara de coruptie stim sa facem? in tara asta, altcineva in afara de Kovesi mai traieste cineva? Mai trebuie sa facem drumuri, alte lucruri. Pe cuvantul meu, suntem intr-o zona profund gresita. Domnule, absolut oricine incalca legea trebuie sa plateasca, dar haideti sa nu ne apucam noi sa ne turnam laturi in cap, ca au grija altii sa vorbeasca foarte urat de tara aceasta. (…) Nu sunt de acord sa facem circ. Dar nu vreti sa punem niste bannere in tot orasul, sa vopsim toti pomii anticoruptie? Pai coruptia are doua parti: unul care da si unul care ia. Hai sa il ascultam cu atentie pe Lazany: ia, nu mai oferiti la nimeni nimic, ca nu aveti nicio obligatie", a reactionat Moldovan.

Ulterior, Radu Moldovan, care conduce si filiala judeteana PSD Bistrita-Nasaud, a precizat ca nu ar fi de acord cu evenimente sau conferinte publice avand ca tema coruptia, dar ca ar sustine o campanie de informare a cetatenilor cu privire la institutiile si numerele de telefon la care pot apela, in cazul in care li s-a conditionat actul medical de oferirea unor sume de bani sau bunuri.

5 mar 22:06Cap Limpede